Reklama

Reklama

W UTW o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Opublikowano: czw, 3 gru 2015 11:26
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wydarzenia 1 grudnia w auli Wyższej Szkoły Gospodarki Krajowej w Kutnie słuchacze UTW spotkali się ze znaną już z poprzednich wykładów na naszym uniwersytecie, dr inż. Celiną Marciszewską Państwowym Inspektorem Sanitarnym, która kieruje Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Kutnie.Temat spotkania dotyczył bezpieczeństwa żywności i żywienia a swój przekaz prelegentka wzbogacała pokazem multimedialnym.

Reklama

Przedstawiane treści utwierdzały słuchaczy w przekonaniu, że w celu zapewnienia odpowiedniej jakości życia należy zadbać o prawidłowe żywienie. By podczas zakupów zaopatrywać się w produkty pożądanej jakości i wyeliminowania ze swojej diety niekorzystnych dla organizmu substancji dodatkowych. Niezbędnym jest zapoznawanie się z informacjami zamieszczanymi przez producentów żywności na metkach dołączanych do sprzedawanych artykułów spożywczych. Ważny jest też między innymi wybór techniki sporządzania posiłków.

Podczas wykładu omówione zostały zagrożenia fizyczne, biologiczne i chemiczne jakie wynikają z nieuwagi w trakcie produkcji oraz przechowywania i przygotowywania do spożycia produktów żywnościowych.

Słuchacze zapoznali się z 6 zasadami („U”) zdrowego stylu życia i odżywiania (wg S. Bergera), których każdy, kto dba o swoje zdrowie powinien przestrzegać a są to:

- Urozmaicanie posiłków,
- Unikanie nadmiaru tłuszczu, soli, cukru, alkoholu,
- Umiarkowanie w jedzeniu i piciu,
- Uregulowanie i przestrzeganie wielkości, częstotliwości i pory posiłków,
- Uprawianie sportu i ruchu na świeżym powietrzu,
- Uśmiechanie się.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)