Carving jest sztuką - to dość trafne określenie. Carvingowcy, czyli osoby zajmujące się carvingiem, są zatem artystami. Wyodrębnił się on z tzw. sztuki pałacowej. Pierwsze wzmianki o fantazyjnym, artystycznym wycinaniu owoców i warzyw pochodzą z Chin, z okresu panowania dynastii Tang (VII-X w.). Rozkwit carvingu miał miejsce nieco później, podczas rządów dynastii Song (X-XIII w.). Właśnie wtedy carving opuścił cesarskie komnaty i pałace. Nie trafił co prawda od razu pod strzechy, ale stał się zdecydowanie bardziej przyjazną formą, zwłaszcza wśród klasy średniej. Dekoracje tworzy się bazując na owocach i warzywach Do dekoracji z warzyw najczęściej używa się rzodkwi, buraków, różnego rodzaju rzep, brukwi, kabaczka, a także marchwi, selera, kalarepy, papryki. Fantazyjnie przygotowane przez uczestniczki warsztatów elementy kompozycji można podziwiać na zdjęciach.
Warsztaty carvingu w „Troczewskim”
Opublikowano:
Autor:
ez/ZSZ nr 2
Przeczytaj również:
Wydarzenia Przez cały listopad w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie odbywały się warsztaty carvingu dla ponad 60 słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Zajęcia prowadziła Joanna Andrzejewska - nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.