reklama

[WIDEO] Dzisiaj tłusty czwartek!

Opublikowano:
Autor:

[WIDEO] Dzisiaj tłusty czwartek! - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WydarzeniaTłusty czwartek to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów słodkich wypieków. Pączki, oponki, faworki, racuszki - sklepowe póki wręcz uginają się pod ciężarem smakołyków, a w domach roznosi się zapach konfitury i ciepłego ciasta. Choć sporo osób z braku czasu lub umiejętności woli kupić gotowe słodycze, to miłośnicy gotowania nie wyobrażają sobie Tłustego Czwartku bez własnoręcznie przyrządzonych pączków czy faworków. Jakie są sekrety idealnych wypieków? Kutnowskie gospodynie mają głowy pełne pomysłów, z których niektóre są naprawdę zaskakujące. Uzdolnione kulinarne kutnianki wykonują ciasto na pączki z bakalii, serka homogenizowanego a nawet... ziemniaków, i nadziewają je słodkim kremem, owocami lub konfiturą. Podstawowy przepis na pączki jest jednak prosty i gwarantuje udane wypieki za każdym razem.

Mąkę pszenną należy przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu).

Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo