reklama
reklama

[ZDJĘCIA] Mieszkanki gminy Kutno przygotowały wielkanocne stoły. Chcą promować polską tradycję

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

[ZDJĘCIA] Mieszkanki gminy Kutno przygotowały wielkanocne stoły. Chcą promować polską tradycję - Zdjęcie główne
reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WydarzeniaJuż tylko kilka dni dzieli nas od najważniejszych chrześcijańskich świąt. Z tej okazji władze gminy Kutno zaprosiły przedstawicielki kół gospodyń wiejskich do przygotowania tradycyjnych wielkanocnych stołów. Celem tego przedsięwzięcia jest popularyzacja tradycji miejscowości gminy Kutno.
reklama

Spotkanie odbyło się w Centrum Kultury Gminy Kutno w Leszczynku. Panie z kół gospodyń wiejskich przygotowały wyjątkowe wielkanocne stoły, na których rzecz jasna nie zabrakło tradycyjnych potraw. Wójt nie kryła swojego zachwytu nad efektami prac mieszkanek gminy Kutno.

- Zbliżają się święta. Poprzez dzisiejsze spotkanie chcemy podzielić się ze społecznością tradycją wielkanocnych stołów prezentowanych przez różne koła gospodyń wiejskich, różne miejscowości. Mam nadzieję, że zachwycą Państwa wykonania stołów i produkty zaprezentowane na każdym z nich– podkreślała wójt gminy Kutno, Justyna Jasińska.

Koła gospodyń wiejskich drobiazgowo zadbały o każdy, nawet najmniejszy detal. Na stołach nie zabrakło żadnej z tradycyjnych potraw.

reklama

- Na wielkanocnym stole przede wszystkim nie może zabraknąć jajek symbolizujących odrodzenie, wędlin symbolizujących bogactwo i zakończenie postu. Nie może zabraknąć baby wielkanocnej i sałatek – mówi Monika Chmielewska z Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi.

Irena Melka ze Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Gołębiew podkreśla, że w świątecznym jadłospisie nie może zabraknąć żurku z kiełbasą i jajkiem, pieczonej białej kiełbasy, czy faszerowanych jajek, a także świątecznych wypieków, takich jak serniki i ciastka.

- Na stole powinny pojawić się różne jajeczne pasty, typowo wielkanocne sałatki z jajkiem i pieczarkami, tradycyjnie upieczony chleb na zakwasie, pasztet z królika, pieczony i wędzony schab – wylicza Ilona Melka.

reklama

- Jestem pod ogromnym wrażeniem tego, co przygotowały Panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Uważam, że to piękna prezentacja polskiej tradycji i tradycji naszego regionu. Z przyjemnością poznam kulisy powstawania każdej z tych potraw, być może którąś z propozycji wykorzystam u siebie – mówi wójt gminy Kutno, Justyna Jasińska.

Włodarz gminy – podobnie jak przedstawicielki kół gospodyń wiejskich – nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez potraw takich jak jajka, czy żurek.

W trakcie spotkania zachowane były wszystkie obostrzenia sanitarne. W wydarzeniu wzięły udział Kola Gospodyń Wiejskich z Wysokiej Wielkiej, Nowej Wsi, Gołębiewa, Wierzbia oraz Sójek Kolonii.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama