Rejestracja i logowanie

[ZDJĘCIA] Animex świętuje! Kolejny zakład oficjalnie otwarty!

Region 07-09-2019 Autor: agKCI
20

Firma Animex ma powody do dumy. Dziś dokonano oficjalnego otwarcia zakładu K3, który w tej chwili jest jedną z najnowocześniejszych ubojni drobiu w Europie.

Jak to się zaczęło? We wrześniu 2017 r. rozpoczęto etap projektowania zakładu drobiarskiego, nazwanego później K3. W listopadzie 2017 r. ekipy Animexu weszły na teren budowy i po niecałych dwóch latach zakład rozpoczął pierwszą produkcję.

Jako pierwszy podczas dzisiejszej uroczystości głos zabrał prezes Animex Food, Jacek Dziełak. Prezes rozpoczął swoją przemowę od podkreślenia wagi przedsięwzięcia, jakim jest budowa zakładu K3.

– To szczególny dzień, jeden z najważniejszych w moim zawodowym życiu, ale także i w historii firmy Animex. Mamy możliwość otwarcia nowo wybudowanego, jednego z najnowocześniejszych, zakładu drobiarskiego w tej części Europy. Jestem szczególnie dumny, że ten zakład projektowali, wymyślali koncepcję techniczne, technologiczne, osoby, które są zatrudnione w Animexie. To jest ich dzieło, ich praca i ich efekty – mówił prezes Jacek Dziełak.

Po prezesie głos zabrała Sylwia Ryszczuk, członek zarządu Animexu, a jednocześnie dyrektor Grupy Mięsa Białego.

– Ruszyliśmy z budową niespełna dwa lata temu, a co było przedtem? Kilkadziesiąt wizyt referencyjnych po zakładach w Europie i na całym świecie, po to, żeby zobaczyć najlepsze i największe, a także najnowocześniejsze zakłady. To, co tam widzieliśmy - technologię, infrastrukturę techniczną, pomysły przelaliśmy tutaj - do zakładu. W środku tego zakładu jest esencja najlepszych rozwiązań technicznych, technologicznych, informatyczny, etc. - mówiła dyrektor Ryszczuk.

Po niej głos zabrał dyrektor zarządzający zakładu Animex K3, Mariusz Chilimoniuk, który wspomniał swój pierwszy przyjazd do Koryt.

- Było to dokładnie dwa lata temu, 4 września, pamiętam ten widok wystających słupów żelbetowych, wokół samą wodę i błoto, brak prądu, wody, nawet drogi dojazdowej nie było... Dziś wygląda to zupełnie inaczej. To, co widzimy dziś, to ogrom pracy m.in. całego zespołu inwestycyjnego, firm budowlanych i pomocy władz lokalnych - wspomniał dyrektor.

Po przemowach nastąpiło uroczyste przecięcie wstęgi przez zarząd Animexu i Smithfield Foods. Nie obyło się również bez poświęcenia obiektu przez proboszcza parafii świętego Marcina w Siedlcach - Ireneusza Cieślaka.

Po części oficjalnej uczestnicy uroczystości mieli możliwość zwiedzenia tego ogromnego 2,5-hektarowego zakładu. Podczas bankietu czas ościom umilał żeński kwartet smyczkowy - The Strings.

Komentarze dla tego artykułu zostały wyłączone.
Czytaj także