Warsztaty prowadziła niezrównana w kuchni Katarzyna Batarowska. Animatorka kultury, koordynatorka projektów w Teatrze Żydowskim i Centrum Kultury Jidysz, a także orędowniczka odkrywania dawnych przepisów kulinarnych (nie tylko w jidysz) i przekładania ich na współczesność. Pod jej kierownictwem i dzięki pomocy uczniów tej szkoły udało się stworzyć dania rzadko spotykane na polskich stołach, ale za to wyjątkowe i bardzo, bardzo smaczne.
Kontynuując motyw kulinarny - przedostatni dzień Festiwalu zakończył się ucztą dla ducha i ciała - podczas Wieczoru żydowskiego w Hotelu i Restauracji Rondo. Oprócz pysznej kolacji na gości restauracji czekał występ niezwykle żywiołowego zespołu Ethnogarden w składzie: Maciek Kwarciński, Mateusz Dudek i Kacper Tracz. Artyści pokazali, że muzyka klezmerska wciąż potrafi zaskakiwać i bawić na nowo. Doceniła to kutnowska publiczność - owacją na stojąco i prośbami o kolejne bisy.
Info: MiPBP w Kutnie
Komentarze (0)