Sałatki
Trudno obliczyć, ile jest przepisów na sałatki fit. Możliwości są praktycznie nieograniczone, a zależą jedynie od kreatywności przyrządzającego, nie ma bowiem problemów z dostępnością składników. Sałatkę można podać jako dodatek do głównego posiłku, ale również jako danie samodzielne po uzupełnieniu jej dodatkiem białkowym, np. serem lub jajkiem. Każda dieta pudełkowa w dużej mierze opiera się na sałatkach.
Ciekawą propozycją jest sałatka pomidorowo – węgierkowa. Połączenie słodkiego smaku śliwki z kwaskowatym pomidora, z dodatkiem szalotki i rukoli, jest bardzo oryginalne i rzadko spotykane, dlatego tym bardziej godne rozpowszechnienia.
Składniki dla dwóch osób:
- Dwa średnie pomidory
- Sześć śliwek węgierek
- Jedna szalotka
- Dowolna sałata – rukola, rzymska, masłowa, lodowa, ew. listki bazylii
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz
- W opcji samodzielnego dania: ser feta.
Również interesującą propozycją może być sałatka z kurczakiem, dla tych, którzy nie mogą obejść się bez mięsa. Przeznaczona jest do podania jako samodzielny posiłek. Składniki dla jednej osoby:
- Mieszanka różnych sałat – 1 szklanka
- 2-3 ukośnie cienko ukrojone plastry z piersi kurczaka
- ¼ grejpfruta
- Mały pomidor
- Po 1 łyżce oliwy z oliwek, musztardy francuskiej i pestek słonecznika
- Sól, pieprz.
Wołowina
Jest to jeden z najzdrowszych gatunków mięsa, odznaczający się wysoką zawartością kreatyny – substancji, która stymuluje przyrost masy mięśniowej, poprawia wydolność organizmu i zwiększa jego wytrzymałość wysiłkową. Mięso to bogate jest również w żelazo i kwas linolowy.
Stek wołowy z fasolką – składniki dla jednej osoby:
- 150 g (gruby plaster) polędwicy wołowej (może być rostbef)
- 150 g fasolki szparagowej (po połowie – żółtej i zielonej)
- 1 płaska łyżka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz, natka pietruszki
Ryby morskie
Są jednym z najwartościowszych produktów spożywczych. Zawierają lekkostrawne, łatwo przyswajalne białko, witaminy, mikroelementy, a także bardzo cenne kwasy omega-3, których organizm człowieka nie wytwarza i muszą one być dostarczane z pożywieniem. Jednym z bogatszych źródeł kwasów omega-3 jest mięso łososia. Oto przepis na danie obiadowe – filet z łososia z pieczonymi warzywami.
Składniki:
- 200 g filetu z łososia bez skóry
- 80 g brokułów
- 80 g pomidora
- 80 g papryki żółtej
- 100 g liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz
Na słodko
Desery również mogą być fit. Najważniejsze, aby nie wzbogacać ich zbędnym cukrem. Najprostszym deserem są oczywiście owoce, które można podawać w różny sposób – na przykład z niewielkim dodatkiem orzechów. Może to być zwykła miękka, soczysta gruszka, którą należy obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w cienkie cząstki. Ułożyć je na talerzu, skropić cytryną. Na suchej patelni uprażyć łyżkę posiekanych orzechów włoskich, posypać gruszkę, na końcu można dodać odrobinę cynamonu. W ten sam sposób można podać brzoskwinię lub nektarynkę.