reklama

Dlaczego warto stosować czarny czosnek?

Opublikowano:
Autor:

Dlaczego warto stosować czarny czosnek? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

LifestyleCzarny czosnek wywodzi się z kuchni koreańskiej, ale każdy z nas może go zrobić w domu. Niestety, koszt jego przygotowania jest wysoki, a czas – długi. Bardziej opłacalną i szybszą opcją jest jego zakup.

Spożywając niewielkie ilości czarnego czosnku, możemy korzystnie wpłynąć na organizm. Dodatkowo spożycie go nie wiąże się z nieprzyjemnym, czosnkowym zapachem z ust. Czarny czosnek jest dobrze przyswajalny, ma wiele właściwości i coraz częściej możemy go spotkać w postaci suplementów diety. Na Dalekim Wschodzie ludzie wierzyli, że czarny czosnek jest sposobem na długowieczność.

Jakie właściwości posiada czarny czosnek?

  • wzmacnia odporność w okresach przeziębień
  • pomaga w zmniejszeniu nasilenia alergii
  • pomaga redukować ciśnienie krwi
  • wpływa na poprawę włosów, skóry i paznokci
  • zmniejsza objawy stresu
  • obniża ryzyko problemów z sercem
  • przeciwdziała otyłości
Jak widać w powyżej wymienionych punktach, czarny czosnek korzystnie wpływa na pracę całego organizmu. Wspomaga pracę większości narządów i ma silne działanie antybakteryjne. Czarny czosnek ma również silne działanie antyoksydacyjne.

Czarny czosnek wartości odżywcze

Warto wspomnieć, że w czarnym czosnku możemy znaleźć substancje takie jak: aminokwasy, związki siarkoorganiczne, sacharydy i lipidy. Także składniki bioaktywne, w tym związki fenolowe, alkaloidy β-karboliny i melanoidyny. Czarny czosnek ma aż dziesięciokrotnie więcej właściwości prozdrowotnych niż biały czosnek. Zawiera aż 18 różnych aminokwasów spośród 20 podstawowych, w tym 8 niezbędnych do życia.

Czarny czosnek zastosowanie

Czarny czosnek ma słodkawy, waniliowo-śliwkowy smak i zapach. Dlatego nadaje się do bezpośredniego spożycia. Jest dobrym dodatkiem do potraw. Można dodawać go do sałatek, mięs, a także zup. Systematycznie spożywany w rozważnych ilościach pomoże nam hamować wyżej wymienione przypadłości oraz poprawić naszą odporność.

Jak powstaje czarny czosnek?

Czarny czosnek powstaje, dzięki długotrwałemu pieczeniu główek świeżego białego czosnku. Proces ten kończy się „leżakowaniem”. Przez to czarny czosnek traci czosnkowy smak. Jak można się zatem domyśleć, czarny czosnek jest w pełni naturalny.
Jak samodzielnie przyrządzić czarny czosnek w domu?
Trzeba pamiętać, że przygotowanie jest dość czasochłonne.
Potrzebujemy:

  • główki czosnku
  • piekarnika
  • folii aluminiowej
  • naczynia żaroodpornego
  • słoików
Pakujemy główkę czosnku do pojemnika żaroodpornego, a następnie całość zawijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Zostawiamy tak czosnek na ok. 5 tygodni. Następnie po schłodzeniu należy przełożyć nasz czosnek w szklane słoiki i trzymać w temperaturze pokojowej przez około 40 dni. Jak widać łatwiejszym i tańszym sposobem będzie jego zakup np. w postaci kapsułek.

Czarny czosnek – czy jest dobry dla każdego?

Niestety, z czarnego czosnku powinny zrezygnować matki karmiące piersią, a także dzieci do 1 roku życia. U niektórych osób może wywoływać alergie, migreny czy stany zapalne skóry. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny uważać ze stosowaniem tego produktu, ponieważ czosnek może spowodować, że działanie niektórych leków się nasili. Może także wywoływać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, dlatego też nie zaleca się go u osób cierpiących na schorzenia żołądka. Spożywanie zbyt dużych ilości tego produktu może doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Dlatego ważne jest żeby spożywać go z umiarem.

W jakich dawkach należy spożywać czarny czosnek?

Osobom, które nie należą do cierpliwych zaleca się zakup czarnego czosnku w postaci suplementu. Zwykle zaleca się przyjmowanie 1-2 tabletek dziennie przed posiłkiem. Trzeba pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej dawki.

Czarny czosnek to środek, który może doskonale wesprzeć zdrowie. Do jego dodatkowych zalet można zaliczyć np. neutralny zapach. Nie przez przypadek zatem czarny czosnek został okrzyknięty w USA odkryciem ostatniej dekady.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE