Sosy dla gastronomii to dość kontrowersyjny temat. Żadna restauracja nie przyznaje się otwarcie do stosowania gotowych sosów, mimo że to właśnie takie sosy cieszą się największym zainteresowaniem klientów. Z jednej strony mamy autorytety kulinarne grzmiące o jakości, składnikach i własnych recepturach, z drugiej – szukanie takich rozwiązań, by połączyć najlepszy smak, niską cenę oraz oszczędność czasu. Czy gotowe sosy rzeczywiście są gorsze od tych tworzonych według własnej receptury? Wręcz przeciwnie! Wysokiej jakości sosy i ketchupy doskonale sprawdzą się nie tylko w barach z fast foodem.
Gotowe sosy – doskonały smak
Połączenie nowoczesnych technologii oraz wysokiej jakości składników sprawia, że gotowe sosy są naprawdę pyszne! W niczym nie przypominają ketchupów czy majonezów o charakterystycznym, chemicznym posmaku. Takie sosy w wielkich wiaderkach są przez klientów kojarzone z niską jakością. Nie musisz jednak przyrządzać wszystkiego w swojej restauracji; wysokiej jakości majonezy oraz inne gotowe sosy znanych, zaufanych marek są doskonałym wykończeniem wielu potraw.
Smaki, które kochają klienci
Frytki, zapiekanki, burgery, hot-dogi... ale również quesadillas, tacos, pizza, makarony – lista dań, które bez dodatkowych sosów zdecydowanie tracą jest naprawdę długa! Choć coraz częściej otwieramy się na nowe smaki, to jednak należy pamiętać, że
wielu klientów ceni sobie przede wszystkim sprawdzone, niezawodne połączenia. Do frytek najlepiej pasuje ketchup, hot-dogi uwielbiają z sosem tysiąca wysp, a do pizzy niezbędny jest sos czosnkowy. Brzmi znajomo? Wielu restauratorów pozostawia w swoim menu gotowe sosy nie tylko ze względu na wygodę, ale przede wszystkim preferencje klientów. Warto uzupełniać kartę o nowe, interesujące propozycje, ale pozostawić także lubiane, tradycyjne sosy na zimno. Doskonałym przykładem może być
majonez wegański; to alternatywa dla osób, które nie spożywają produktów odzwierzęcych. Dzięki niemu w Twojej restauracji lub barze pojawią się dania dla wegan, a to z kolei przyciągnie nowych klientów.
Nie trać czasu!
Stworzenie własnego sosu na podstawie oryginalnej receptury to nie przelewki – musisz liczyć się z szukaniem składników, przygotowywaniem nowych kompozycji, testowaniem, pilnowaniem całego procesu produkcji. Efekty prób nie zawsze będą powalające: bardzo często okazuje się, że nowy sos wcale nie będzie pasował do dań dostępnych w karcie. Jeśli masz czas na to, by tworzyć nowe kompozycje, eksperymentuj – zanim jednak stworzysz swoje własne receptury, postaw na gotowe sosy wysokiej jakości. To wypróbowane połączenia smaków, które bez obaw można podać nawet wymagającym klientom.
Gotowe sosy są także doskonałą bazą do pracy nad nowymi sosami. Idealny sos do żeberek powstaje z wykorzystaniem ketchupu, majonez może być świetną podstawą delikatniejszych, kremowych sosów, a ostry sos meksykański będzie doskonałym uzupełnieniem salsy. W ten sposób możesz tworzyć kompozycje bez straty czasu.
Pyszne i tanie sosy? To możliwe
Czas to pieniądz – wiedzą o tym nie tylko właściciele fast foodów. Jeśli nie masz czasu na eksperymenty i nie chcesz spędzać wielu godzin na szukaniu składników do sosów, wybierz gotowe sosy. Wbrew pozorom wcale nie są one droższe od tworzenia własnych kompozycji!
Sprawdzone receptury, idealnie dobrane składniki i przyprawy – wszystko to sprawia, że klienci tak naprawdę nie mają nic przeciwko sosom na zimno. Wręcz przeciwnie, ulubione kompozycje trafiają w ich gust, a Ty nie musisz przeznaczać dodatkowych środków na tworzenie własnych sosów.
Gdzie znajdziesz najwyższą jakość?
Pamiętaj, że w przypadku gotowych sosów jakość ma kluczowe znaczenie! Sztuczny, chemiczny posmak dyskwalifikuje sos od razu. Jeśli szukasz jakości w atrakcyjnej cenie, doskonałym wyborem będzie
sklep Fanex. Znajdziesz w nim
najlepsze gotowe sosy: ketchupy, majonezy i wiele innych propozycji. Połączenie jakości, najlepszych składników i atrakcyjnej ceny to zdecydowanie strzał w dziesiątkę.