Reklama

Jak wybrać modną i elegancką zastawę obiadową

Opublikowano:
Autor:

Jak wybrać modną i elegancką zastawę obiadową - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Lifestyle

W każdym sklepie AGD jest mnóstwo różnorodnej zastawy obiadowej, o różnych kształtach i wybarwieniu. Mniejsze, większe, bardziej nowoczesne bądź tradycyjne – każdy może perfekcyjnie dopasować go do swoich potrzeb i wystroju wnętrza.

Zastawa obiadowa to przede wszystkim materiał

Mniej lub bardziej tradycyjne, w wersji minimalistycznej bądź ze zdobieniami – wybór jest ogromny. Kamienne, porcelanowe, gliniane, z porcelitu czy fajansu – każdy z takich zestawów ma swój urok i pasuje do określonych wnętrz. Do modernistycznej stylistyki raczej nie bardzo będzie pasowała zastawa rodem z muzealnych półek, dzieło sztuki, niezwykle dekoracyjne i eleganckie. Z kolei do klasycznego wystroju nie wpiszą się płynnie talerze i półmiski wykonane z nowoczesnego materiału o nieregularnych kształtach. Ten, kto gustuje w klimatach loftowych, industrialnych czy w jakikolwiek sposób związanych z naturą, może skusić się na zastawę gliniane czy kamienną, dzięki czemu zyska nie tylko praktyczny zestaw obiadowy ale też niebanalny dekor.

Królowa jest tylko jedna - porcelana!

Porcelanowe talerze wyglądają zawsze uroczo na stole i budzą pewny sentyment. Warto ja mieć, mimo posiadania innej zastawy, aby zawsze na domowe uroczystości, specjalne okazje móc wystawić na stół elegancki serwis. Prawdziwa porcelana jest przeźroczysta, trwała i śnieżnobiała lub kremowa. Można wybrać zastawę z lekkimi zdobieniami, wykonanymi ze złota lub patyny lub w efektowne, wyrafinowane aplikacje. Oprócz tego kupując porcelanę, trzeba zwracać uwagę na to, czy zestaw będzie praktyczny. Nic tak nie irytuje, jak niewygodny uchwyt filiżanki czy nietrafienie z pojemnością talerzy lub waz. Dobrze wyprofilowane brzegi naczyń to też ważna kwestia, o której nie można zapominać, jeśli chce się mieć wyjątkową zastawę na stole.

A może coraz modniejsze szkło hartowane

Coraz popularniejsze staje się szkło hartowane, jako surowiec na zastawy obiadowe. Wystarczy wejść na stronę jednego z producentów, np. tutaj: http://www.dedekor.pl/jadalnia/serwisy-obiadowe (aby zobaczyć, jak bogata i różnorodna oferta jest dostępna dla klientów. Tego typu talerze, filiżanki, misy wyglądają bardzo nowocześnie i zarazem stylowo, przyciągają spojrzenia gości. Niektóry wybierają zastawy zrobione na bazie przeźroczystego szkła, a inni wybierają szkło barwione. Ten drugi wariant prezentuje się na stole niezwykle gustownie. Można je myć w zmywarkach i są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Ich powierzchnia jest idealnie gładka, dlatego nie przenikają do niej zapachy. Technologia produkcji tego typu zastawy gwarantuje bezpieczne użytkowanie. W przypadku rozbicia się naczynia można mieć pewność, że nie rozsypie się w drobniutki mak.

Alternatywą jest wybór zastawy z porcelitu. To surowiec trochę gorszy od porcelany, ale również ładnie prezentuje się na stole. Wszystko zależy o jakości wykonania i pomysłu na ciekawy serwis obiadowy. Dobry producent umiejętnie połączy w jedną całość praktyczność, elegancję i trwałość..

Zastawa obiadowa musi być także dopasowana do stylistyki wnętrza, obrusu i dekoru. Koniecznie należy zastanowić się z jakich i ilu elementów ma być złożony serwis, aby dopasować go do potrzeb domowników.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE