Czym jest cynamon?
Cynamon obecnie jest jedną z najpopularniejszych przypraw wykorzystywanych w piekarniach i kuchniach. Niemniej jednak jest on znany już od czasów starożytnych. Dawniej, stanowił on nieodłączny element codzienności starożytnych cywilizacji jak np. Hindusów, Greków, Rzymian czy Egipcjan. Zgodnie z ich wierzeniami, cynamon miał być swoistym talizmanem na wszelkie choroby i wspomagać proces rekonwalescencji organizmu. Przyprawę tę pozyskuje się z kory cynamonowca, czyli drzewa, które występuje w wielu, różnorodnych odmianach.
Jakie wartości odżywcze ma cynamon?
Mówiąc o przyprawach, rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, jakie mają one właściwości odżywcze. Traktujemy je po prostu jako dodatek do wielu dań, który poprawia ich aromatyczność i smak. Niemniej jednak na cynamon warto zwrócić o wiele większą uwagę. Dlaczego? Otóż przyprawa ta zdecydowanie wyróżnia się swoją kalorycznością. Jednak nie powinno być to powodem do zmartwień ze względu na to, że zwykle wykorzystujemy jedynie szczyptę lub niewielką łyżeczkę cynamonu. Warto jednak wiedzieć, że w około 100 gramach tej aromatycznej przyprawy znajdziemy aż 247 kalorii. Dla porównania, jedna łyżeczka, która ma około 10 gram, dostarczy jedynie 10 kalorii do naszego organizmu. Co więcej cynamon wyróżnia się pokaźną zawartością białka, węglowodanów, a także i tłuszczów. Dodatkowo dostarczy ona również do naszego organizmu witaminy K, wapnia, żelaza i magnezu. Są to podstawowe składniki odżywcze, które w ogromny sposób wpływają na poprawne funkcjonowanie naszego organizmu.
Cynamon i jego właściwości prozdrowotne
Cynamon to również przyprawa, która wyróżnia się interesującymi właściwościami prozdrowotnymi. Jednakże do celów medycznych stosuje się głównie liście lub samą korę cynamonu. Dlaczego? Otóż zawierają one wiele substancji aktywnych, które nie pozostają obojętne dla naszego organizmu. Do najważniejszych z nich można zaliczyć:
- aldehyd cynamonowy;
- aldehyd hydrocynamonowy;
- aldehyd benzoesowy;
- eugenol;
- grabniki;
- kuminol.