reklama

Mąka gryczana - zastosowanie w kuchni, właściwości, wartości odżywcze

Opublikowano:
Autor:

Mąka gryczana - zastosowanie w kuchni, właściwości, wartości odżywcze - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

LifestyleMąkę gryczaną wytwarza się z ziaren gryki, poprzez ich zmielenie. Mąka gryczana ma charakterystyczną, szaro-brązową barwę, dzięki czemu nadaje produktom z niej wyrabianym charakterystyczny, ciemny kolor. Smak mąki gryczanej jest charakterystyczny i podobny do smaku kaszy gryczanej.

Mąkę gryczaną wytwarza się z ziaren gryki, poprzez ich zmielenie. Mąka gryczana ma charakterystyczną, szaro-brązową barwę, dzięki czemu nadaje produktom z niej wyrabianym charakterystyczny, ciemny kolor. Smak mąki gryczanej jest charakterystyczny i podobny do smaku kaszy gryczanej.

Właściwości mąki gryczanej

Mąka gryczana to produkt pozbawiony glutenu. Zaprzyjaźnić z nią muszą się szczególnie te osoby, które pozostają na diecie bezglutenowej i wegetariańskiej. Oprócz tego ma ona także niski indeks glikemiczny, dlatego znajduje zastosowanie jako środek, którego zadaniem jest regulowanie cukru we krwi. Mąka gryczana jest także bogatym źródłem białka, co jest szczególnie ważne z punktu widzenia wegetarian. Dzięki temu dostarcza ona lizyny i argininy, czyli aminokwasów, które nie są syntetyzowane w organizmie.

Wartości odżywcze mąki gryczanej

Mąka gryczana nie zawiera glutenu, dlatego może być używana przez osoby z nietolerancją glutenu. Produkt ten cechuje wysoka zawartość białka i błonnika. Mąka gryczana charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, co sprawia, że mogą jej używać diabetycy oraz ci, u których wykryto podwyższony poziom glukozy we krwi. Dzięki wysokiej zawartości magnezu poprawia trawienie i wspomaga regenerację mięśni. Mąka gryczana pozytywnie wpływa także na układ krążenia - pomaga wzmacniać ściany naczyń krwionośnych oraz obniżać ciśnienie tętnicze krwi. To działanie zawdzięcza obecności fosforu, cynku oraz witamin z grupy B.

Zastosowanie w kuchni mąki gryczanej

Gryka jest zbożem niezwykle przyjaznym – idealnie znosi trudne warunki klimatyczne i dojrzewa w czasie około 2 miesięcy. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie plonu nawet dwa razy do roku. Większość upraw wykorzystywana jest jako pasza dla zwierząt i zielony kompost. Ziarna gryki to tak naprawdę suszone owoce. Posiadają charakterystyczny, gorzko-orzechowy smak, który ma wielu przeciwników.

Przygotowując ziarno do spożywczej obróbki, ziarno praży się na oleju, produkując kaszę gryczaną lub mieli na mąkę - o ciemniejszym zabarwieniu i grubszej konsystencji. Dodatkowo, warto dodać, że ziarna gryki wykorzystuje się do przygotowania leczniczej herbaty. Jest ona polecana na wzmocnienie naczyń krwionośnych oraz na poprawę trawienia. Z ziaren gryki przyrządza się także bezglutenowe piwo.

Jeśli pragniesz zdrowo się odżywiać - zacznij stopniowo włączać do swojej diety składniki odżywcze, bogate w witaminy – mąka gryczana i makaron razowy z pewnością pomogą w walce o zdrowe odżywianie.

Przetwory z mąki gryczanej to bogate źródło błonnika. Są szczególnie wskazane przy zaburzeniach układu pokarmowego, ponieważ ułatwiają przemianę materii, zapobiegając zarówno biegunkom, jak i zaparciom. Uważa się, że gryka jest także o wiele bardziej przyjazna systemowi insulinowemu, przez co nie podwyższa znacząco poziomu cukru we krwi.

Jest to produkt, który znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym - mąkę gryczaną stosuje się do wypieków chleba i ciast czy wyrobu makaronu. Można jej używać samodzielnie, ale także w połączeniu z mąką pszenną.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo