reklama
reklama

Pięć zastosowań folii polistyrenowej w przemyśle spożywczym

Opublikowano:
Autor:

Pięć zastosowań folii polistyrenowej w przemyśle spożywczym - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle Wynalezienie tworzyw sztucznych pozwoliło na rozwój wielu dziedzin nauki i życia. Dzięki nim nastąpił rozwój mediów, przemysłu modowego i zabawkarskiego. Z tworzyw sztucznych w szerokim stopniu korzysta też medycyna oraz przemysł spożywczy. Folia polistyrenowa jest jednym z rodzajów tworzyw sztucznych, które na zawsze przemysł ten zmieniły.
reklama

 

Do czego może zostać wykorzystana folia polistyrenowa?

Polistyren to rodzaj tworzywa sztucznego, który wykorzystywany jest między innymi do produkcji opakowań na żywność. Doskonale sprawdza się też do produkcji przezroczystej i rozciągliwej folii, z której korzysta nie tylko przemysł spożywczy, ale także garmażeryjny i mleczarski.

Folia polistyrenowa znajduje wiele różnorodnych zastosowań w przemyśle spożywczym. Przede wszystkim służy ona do pakowania produktów takich jak żółte sery, wyroby cukiernicze, mięso, ryby, owoce i warzywa. Folia polistyrenowa chroni żywność przed zabrudzeniem. Nie pozwala też na wchłanianie zapachów. Żywność, do zapakowania której zostanie wykorzystana folia PS, dłużej zachowuje świeżość.

Folia PS jest często wykorzystywana jako surowiec do produkcji opakowań do żywności. To z niej powstają jednorazowe opakowania dla przemysłu mleczarskiego. Kubeczki z jogurtami, śmietaną, kefirem, homogenizowanymi twarożkami wykonane są właśnie z folii PS. Producenci nabiału bardzo cenią opakowania z folii PS, gdyż są one stosunkowo tanie i łatwe w utylizacji. Można je poddać w całości recyklingowi. Folia PS może służyć także do produkcji jednorazowych tacek i pojemników.

Jakie wymagania musi spełniać folia do pakowania żywności?

Zarówno wykorzystywana do pakowania łatwo psujących się produktów folia polistyrenowa, jak i wszystkie opakowania mające kontakt z żywnością muszą spełniać bardzo wysokie standardy. Opakowania przeznaczone do żywności muszą posiadać atesty i certyfikaty potwierdzające, że znajdujące się w nich produkty są bezpieczne. Muszą spełniać wymagania, które zostały określone zarówno w krajowych, jak i europejskich oraz międzynarodowych ustawach i rozporządzeniach.

Producenci opakowań do żywności muszą znać między innymi takie akty prawne jak Rozporządzenie nr 1935/2004 z dnia 27 października 2004 roku. Rozporządzenie to zostało wydane przez Parlament Europejski. Opakowanie te muszą też być zgodne z krajową ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Wszystkie niezbędne certyfikaty i atesty powinna posiadać także ta folia PS, która jest półproduktem służącym do wytwarzania plastikowych opakowań do żywności.

Opakowania jednorazowe, które powstają z folii PS, odznaczają się bardzo wysoką jakością, trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Doskonale zabezpieczają żywność zarówno podczas transportu, jak i późniejszego przechowywania. Renomowani producenci dbają o to, aby ich produkty były bezpieczne dla konsumentów. Wykorzystują też nowoczesne technologie, które sprawiają, że opakowania te nadają się do recyklingu.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama