reklama

Płyty indukcyjne - krótki poradnik dla kucharzy amatorów

Opublikowano:
Autor:

Płyty indukcyjne - krótki poradnik dla kucharzy amatorów - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

LifestylePłyty indukcyjne to dziś coraz częściej spotykany element w kuchni. Urządzenia te z powodzeniem zastępują tradycyjne kuchenki gazowe. Oprócz większej estetyki, rozwiązanie to jest również o wiele bezpieczniejsze niż niebieski płomień. Płyty indukcyjne dysponują również o wiele większą wydajnością. Często wybór jest tak duży, że nie wiadomo który model zakupić do naszej kuchni. Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów, stworzyliśmy artykuł “Płyty indukcyjne - krótki poradnik dla kucharzy amatorów.”, z którego dowiesz czym charakteryzują płyty indukcyjne oraz na co zwrócić uwagę przy wyborze. Zapraszamy do lektury.

Jak wybrać dobrą płytę indukcyjną?

Nowoczesne warianty płyt indukcyjnych wyróżniają się na tle innych, tradycyjnych rozwiązań. Wynika to z pewnością z oryginalnych i innowacyjnych propozycji technologicznych, więc jak wybrać dobrą płytę indukcyjną? Zacznijmy jednak od kształtu i wymiarów takiego urządzenia grzewczego. Rozmiar płyty indukcyjnej jest zawsze ściśle związany z ilością pól grzejnych. Przy wyborze nie należy wyłącznie zwracać uwagi na kwadratowe i prostokątne warianty. Obecnie tradycyjne kształty zastępuje się designerskimi modelami, które pozwalają na np. szeregowe ustawienie garnków w czasie gotowania. Takie rozwiązanie jest znacznie wydajniejsze, a co za tym idzie bardziej ekonomiczne. Dzięki niemu przygotowanie posiłków w wąskiej, ale długiej kuchni jest o wiele wygodniejsze, a jednocześnie pozwala na nieograniczoną kontrolę potraw. Śmiało można pokusić się także o zakup płyt półokrągłych, których nieszablonowa forma przyczynia się do uwydatnienia nowoczesnego charakteru całej kuchni. Warto mieć również na uwadze, że pola przeznaczone do podgrzewania potraw nie muszę mieć takich samych rozmiarów. Standardowe wielkości pól grzewczych to 145 mm, 180 mm oraz 210 mm.

Zalety i wady płyt indukcyjnych

Niekwestionowaną zaletą płyt indukcyjnych jest z pewnością ich bezpieczeństwo użytkowania. W urządzeniach tych nagrzewane jest tylko i wyłącznie naczynie, natomiast sam blat pozostaje chłodny, dzięki czemu ryzyko oparzenia się jest bardzo małe. Nie ma tu również żadnego płomienia. Płyty indukcyjne są również o wiele bardziej ekonomiczne ze względu na mniejsze ilości zużywanej energii. Ergonomiczna konstrukcja pozwala również na łatwiejsze utrzymanie czystości całego urządzenia. Najbardziej problematycznymi cechami stosowania płyt indukcyjnych jest niestety ich awaryjność. Skomplikowana budowa sprawia, że naprawa jest często drogim przedsięwzięciem.

Podsumowując, płyty indukcyjne nie są tanim rozwiązaniem, jednakże jeśli weźmiemy pod uwagę ich łatwość obsługi, funkcjonalność oraz nowoczesny design to z pewnością rozważymy taki zakup. Jeśli dodatkowo idealnie dopasujemy to urządzenie do naszej kuchni, będziemy mogli cieszyć się jego estetyką przez długie lata.

Artykuł poleca firma https://iguanasklep.pl/

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo