Kontrola jakości żywności: HACCP
Podczas procesu produkcji żywność jest narażona na działanie czynników, które mogą niekorzystnie wpływać na stan zdrowia lub nawet życie konsumentów. Takie zagrożenia są obecne na każdym etapie produkcji, począwszy od pozyskania surowca, poprzez produkcję, magazynowanie i dystrybucję, aż po przygotowanie do spożycia. Zagrożenia zdrowotne żywności dzieli się na trzy grupy: fizyczne (różnego rodzaju materiały i ciała obce, które nie występują naturalnie w żywności, np. włosy, paznokcie, piasek, kawałki szkła, kamienie), biologiczne (żywe mikroorganizmy, np. pasożyty, bakterie, grzyby, a także ich metabolity, niebezpieczne dla zdrowia i wywołujące choroby) i chemiczne (substancje powodujące psucie żywności i jej nieprzydatność do spożycia, np. metale szkodliwe dla zdrowia, pestycydy, toksyny). Kluczowe znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa produktów w całej branży spożywczej ma przestrzeganie zasad HACCP. Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System) to respektowany na całym świecie system uznawany na najskuteczniejsze narzędzie do zapobiegania zagrożeniom zdrowotnym żywności. HACCP wyznacza standardy postępowania umożliwiające eliminowanie zanieczyszczeń pochodzenia fizycznego, chemicznego i biologicznego. Mówiąc jeszcze prościej, system HACCP dostarcza konkretnych i czytelnych wskazówek, w jaki sposób można identyfikować, oceniać i kontrolować bezpieczeństwo żywności, a także skutecznie rozpoznawać ryzyko wystąpienia zagrożeń w celu uniknięcia ewentualnych problemów związanych z jakością artykułów spożywczych. Warto podkreślić, że od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej system HACCP jest obowiązkowy we wszystkich segmentach przemysłu spożywczego. Do wdrażania i stosowania zasad HACCP zobowiązane jest każde przedsiębiorstwo produkujące i wprowadzające do obrotu żywność. System opiera się na 7 zasadach HACCP, które zostały zdefiniowane w tym artykule: https://salmonhygiene.pl/baza-wiedzy/system-haccp-czym-jest-i-jakie-ma-znaczenie-dla-branzy-spozywczej/.
Standard Global G.A.P. w zakresie bezpieczeństwa żywności
Niezależnym i dobrowolnym systemem zapewnienia bezpieczeństwa żywności nieprzetworzonej jest Global G.A.P. Standard powstał w roku 1997 i początkowo funkcjonował pod nazwą EUREGAP, ponieważ powstał z inicjatywy sieci detalistów zrzeszonych w stowarzyszeniu EUREP. Ich zamierzeniem było opracowanie wspólnych procedur oraz jednolitego standardu produkcji. System Global G.A.P. jest adresowany do producentów rolnych i obejmuje m.in. produkcję roślinną, ogrodniczą, sadowniczą i zwierzęcą. Znajduje to odzwierciedlenie w nazwie: G.A.P. to akronim od słów Good Agricultural Practise, co oznacza Dobre Praktyki Rolnicze. W skład założeń tego standardu wchodzi szereg różnych zagadnień, m.in. zapewnienie najwyższej jakości i bezpieczeństwa żywności, prawidłowe oznaczenie, magazynowanie i wykorzystywanie środków przeznaczonych do ochrony roślin, pasz, leków dla zwierząt i innych substancji, a także stosowanie prawidłowych technik upraw (nawożenia, nawadniania, postępowania z odpadami, troski o środowisko). O zdobycie certyfikatu Global G.A.P. może wystąpić każdy producent. Przebieg procesu certyfikacji opisano na stronie: https://clean-access.com/baza-wiedzy/certyfikat-global-g-a-p-co-to-jest-wymagania-i-standardy/. Jednostka certyfikująca wydaje dokument na rok. Po upływie tego czasu i pozytywnej weryfikacji praktykowanych rozwiązań można go odnowić.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.