Urządzenia i maszyny stosowane w gastronomii

Opublikowano:
Autor:

Urządzenia i maszyny stosowane w gastronomii - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle

Przygotowanie dań nie byłoby możliwe, gdyby nie najwyższej jakości składniki oraz różne sprzęty. W każdej profesjonalnej kuchni znajduje się wiele urządzeń, których używa się do obróbki żywności. Bez chwili zawahania się możemy stwierdzić, że bardzo ułatwiają one prace na kuchni. Jaki sprzęt gastronomiczny możemy spotkać w restauracji? Sprawdź to w naszym artykule!

Jak dzielimy urządzenia gastronomiczne?

Urządzenia gastronomiczne podlegają prostemu podziałowi. Wyróżnia się sprzęty, które wykorzystuje się do magazynowania, produkcji oraz ekspedycji i transportu żywności. Do każdej z tych grup możemy zaliczyć wiele maszyn, a każda z nich pełni określone funkcje. Wszystkie sprzęty znajdujące się na wyposażeniu kuchni możemy podzielić na:

      urządzenia chłodnicze,

      urządzenia do mechanicznej obróbki żywności,

      urządzenia do obróbki cieplnej,

      meble gastronomiczne,

      przybory kuchenne.

Produkcja potraw i napojów - jakie urządzenia są niezbędne?

Podczas przygotowywania dań i napojów korzysta się z rozmaitych urządzeń służących do obróbki mechanicznej. Dzięki nim możemy znacznie szybciej kroić, mielić, miksować, a także wykonywać inne czynności mające na celu zmianę konsystencji żywności. Mowa tutaj między innymi o wilkach do mielenia mięsa. Inną grupą sprzętów są aparaty do obróbki cieplnej - zaliczamy do nich frytkownice, grille, czy chociażby piece konwekcyjno-parowe. Natomiast jeśli chodzi o produkcję napojów, to korzysta się z ekspresów do kawy, blenderów, sokowirówek i innych urządzeń służących do robienia napojów.

Obróbka mechaniczna - jakie są urządzenia?

Urządzenia do obróbki mechanicznej służą przede wszystkim do przyspieszania podstawowych prac, które wykonuje się w kuchni. Chodzi tutaj o wszelkiego rodzaju obieranie, oczyszczanie, rozdrabnianie i formowanie warzyw i innych produktów.  Są to niezbędne procesy - np. obieranie i oczyszczanie to procesy, których zadaniem jest dokładne oczyszczenie żywności ze wszelkich zanieczyszczeń i części, które są niejadalne. Natomiast jeśli chodzi o rozdrabnianie, to umożliwia ono zmniejszenie rozmiarów danego surowca.

Do obróbki mechanicznej stosuje się wiele różnych sprzętów. Najczęściej używanymi są oczywiście krajalnice, maszyny do mielenia, szatkownice, kotleciarki, młynki, piły do kości, ubijarki, tłuczki, miksery, czy chociażby wyciskarki soku.

Podsumowanie

Gdyby nie było urządzeń gastronomicznych, to wszystkie prace na kuchni zajmowałyby znacznie więcej czasu - a jednak goście nie powinni się niecierpliwić, dlatego powinniśmy zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby dania były podane jak najszybciej. Jest to możliwe dzięki urządzeniom gastronomicznym - ponadto pamiętajmy, że w większych lokalach gastronomicznych powinna znajdować się większa ilość sprzętów, gdyż tylko to sprawi, że wydawanie dań będzie szło sprawnie.

Dobrej jakości maszyny gastronomiczne możemy nabyć u niemieckiego producenta FEUMA pod adresem: https://www.feuma.de/pl/  

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE