reklama

Wszystko co warto wiedzieć o whisky

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Wszystko co warto wiedzieć o whisky - Zdjęcie główne

Wszystko co warto wiedzieć o whisky

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle Whisky to rodzaj napoju alkoholowego, który jest destylowany ze sfermentowanego zacieru zbożowego. Jest często nazywany „whisky”, a ma to związek z tym, że jest produkowany w krajach poza Stanami Zjednoczonymi. Słowo whisky pochodzi od gaelickiego terminu oznaczającego wodę, „uisce” (lub „uisge”). Nazwa whisky sięga XVI wieku, kiedy irlandzcy i szkoccy osadnicy przywieźli ze sobą swoje umiejętności destylacji do Ameryki Północnej.

Co sprawia, że szkocka single malt jest tak wyjątkowa?

Istnieje kilka rodzajów whisky. Jedną z nich jest : Szkocka whisky single malt. Single malt jest wytwarzana wyłącznie ze słodu jęczmiennego i destylowana w alembiku. Musi być leżakowana przez co najmniej 3 lata w dębowych beczkach, ale zwykle od 5 do 10 lat. Rezultatem jest bardziej aromatyczny, bardziej treściwy spirytus niż w innych rodzajach whisky.

 

Single Malty kontra Mieszanki

Mieszanki powstają poprzez mieszanie whisky słodowych i zbożowych. Single malty są produkowane wyłącznie z jęczmienia słodowanego. Whisky single malt to rodzaj whisky, która jest produkowana w jednej destylarni z wody i słodowanego jęczmienia, a następnie dojrzewa przez co najmniej trzy lata w dębowych beczkach.

 

Jak prawidłowo i bezpiecznie pić whisky!

Whisky to rodzaj napoju alkoholowego, który jest wytwarzany ze sfermentowanego zacieru zbożowego. Zawartość alkoholu w whisky może wynosić od 40 do 50%.

Jednym z najczęstszych sposobów picia whisky jest dodanie kostek lodu. Ludzie piją go również z wodą, sodą lub colą.

Najlepszym sposobem picia whisky jest powolne, ponieważ ma wysoką zawartość alkoholu i może powodować poważne problemy zdrowotne, jeśli zostanie spożyta zbyt szybko w dużej ilości. Oto kilka wskazówek dotyczących bezpieczeństwa podczas picia whisky:

·         Przyjmuj mniejsze łyki i pij powoli

·         Trzymaj whisky w ustach przez około 2 sekundy, aby dać jej czas na rozpuszczenie się przed połknięciem

·         Nie pij na pusty żołądek

·         Staraj się nie pić i nie prowadzić samochodu

·         Nie mieszaj różnych rodzajów whisky

·         Jeśli whisky “siedziała” w szklance, poproś barmana, aby wlał ją do nowej szklanki z kostkami lodu

 

Ziarna używane do produkcji whisky

Single malt ma charakterystyczny wędzony smak, który pochodzi z użycia słodów wędzonych torfem. Termin „single malt” odnosi się do metody produkcji. Nie odnosi się do rodzaju użytej beczki, jak przez jakiś czas uważano. Whisky single malt jest wytwarzana tylko podczas jednej destylacji. Z kolei whisky typu blended malt scotch składa się zwykle z wielu ziaren (takich jak jęczmień, kukurydza i pszenica). Najbardziej znana i najszerzej dostępna szkocka whisky single malt jest produkowana przez szkockie destylarnie, które posiada firma Glenmorangie.

Mieszanka whisky słodowych jest znana jako whisky blended malt. Słody mieszane są zwykle mieszanką lekkich, średnich i ciężkich smaków lub „tonów słodowych”. W Ameryce , standardem jest słód lekki (często słód pilzneński), średni (żytni) i ciężki (sorgo). Słody mieszane są czasami nazywane „dwusłodowymi” lub „pełnymi słodami”.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE