1. Od czego zacząć zbieranie wyposażenia do cukierni?
2. Meble i duże sprzęty do cukierni - na które się zdecydować?
3. Akcesoria i drobne narzędzia do cukierni - o których nie możemy zapomnieć?
4. Wystrój cukierni - czy ma znaczenie?
5. O czym pamiętać przed zakupem sprzętu?
Od czego zacząć zbieranie wyposażenia do cukierni?
Wyposażenie cukierni to bardzo ważna rzecz, ponieważ z jednej strony musimy zapewnić sobie komfort i bezpieczeństwo pracy, a z drugiej również powinniśmy zwrócić uwagę na to, jak nasz lokal wygląda oczami klientów. W zależności od wielkości i skali przedsięwzięcia będziemy potrzebować więcej lub mniej sprzętów, jednak w przypadku maszyn i urządzeń zawsze powinniśmy pamiętać o projekcie technologicznym. Jest to dokument, który musimy pokazać sanepidowi celem otrzymania pozwolenia na rozpoczęcie prowadzenia działalności w ramach cukierni. W przypadku drobnych narzędzi dobrze jest też zadbać o ich jednorodność - jeżeli zakupimy rzeczy z jednej firmy, łatwiej będzie nam później wymieniać pojedyncze elementy czy rozbudować cukierniczy "arsenał" w miarę rozwoju firmy.
Meble i duże sprzęty do cukierni - na które się zdecydować?
Nie da się ukryć, że sercem każdej piekarni i cukierni jest niewątpliwie piec. Im lepszy, tym lepiej będziemy w stanie zarządzać przygotowywaniem wypieków, a także będą one lepszej jakości. Warto pamiętać, aby dopasować rozmiary pieca do naszego zapotrzebowania oraz ilości dostępnego miejsca. Jednymi z największych zalet i przewag pieców gastronomicznych nad domowymi jest oczywiście ich wielkość, ale też obecność dodatkowych funkcji, wielu komór grzewczych czy też możliwość ich niezależnego działania.Od strony zewnętrznej jednym z ważniejszych sprzętów są witryny cukiernicze. Mogą występować w wersji neutralnej - wtedy służą po prostu jako lada do zaprezentowania wypieków - jak i w formie chłodniczej, gdzie dodatkowo zapewniają ciastom i innym słodkościom odpowiednią temperaturę. Jeżeli posiadamy możliwość wybrania dodatków do produktów kupionych przez klienta, warto również zadbać o syfony i akcesoria do bitej śmietany czy dozowniki do sosów.
Akcesoria i drobne narzędzia do cukierni - o których nie możemy zapomnieć?
Akcesoria cukiernicze to bardzo szeroka gama narzędzi, która ułatwi nam pracę na co dzień. Dobrym pomysłem jest ich zakup w zestawie lub spod znaku jednej marki, ponieważ w razie potrzeby bez problemu rozbudujemy naszą kolekcję. W szczególności powinniśmy rozważyć takie sprzęty, jak:
- blachy, pojemniki i foremki do ciasta: najlepiej zdecydować się na materiały łatwe do czyszczenia, jak stal nierdzewna czy silikon;
- sitka oraz kubki do przesiewania mąki i innych drobnych półproduktów;
- pędzle, szczypczyki i inne precyzyjne narzędzia do dekoracji;
- rękawy cukiernicze, szpatułki i pistolety do kremów oraz sosów: dobrym wyborem będzie na przykład syfon do bitej śmietany, który zdecydowanie ułatwi nam pracę;
- wałki i ubijaki;
- rolki o różnych wzorach do cięcia ciasta;
- maty silikonowe i deski do przygotowywania słodkości.
Wystrój cukierni - czy ma znaczenie?
Co do zasady wystrój cukierni powinien zachęcać klientów do pozostania i powrotu do naszego lokalu. Jeżeli planujemy postawić kilka stolików, przy których będzie można zjeść nasze wyroby, możemy przy okazji zainwestować w ekspres do kawy, co pozwoli dopełnić oferty proponowanych przez nas produktów. Szczególnie w przypadku niewielkich cukierni warto jest zaaranżować przestrzeń w jaśniejszych barwach, ponieważ w ten sposób będziemy w stanie optycznie powiększyć wnętrze. Gdy planujemy posiadać otwartą kuchnię lub część narzędzi jest na widoku, dobrym pomysłem jest zwrócenie uwagi na to, jak prezentują się na tle całości. Wbrew pozorom wiele marek sprzętu do cukierni dba o swój design, w związku z czym nie powinniśmy mieć problemu w znalezieniu rzeczy ładnych i dobrych zarazem.