Numer jeden
Piwo nie mogłoby się obyć bez słodu. W Polsce można znaleźć wiele różnych rodzajów wysuszonych ziaren zboża. Do tych najpopularniejszych zalicza się słody jęczmienne, pszeniczne i żytnie. Każdy z nich dzieli się na kilka innych podkategorii. To właśnie słód wpływa na smak, kolor oraz aromat piwa. Warto wiedzieć, ze na przykład słód pilzneński (należący do grupy jęczmiennych) nadaje piwu jasną barwę, z kolei Pale Ale sprawia, że piwo jest ciemne. Podobnie jest w przypadku słodu karmelowego.Krystalicznie czysta
Woda jest podstawowym składnikiem piwa. Co więcej, musi ona być odpowiednio dobrana. Choć fakt ten może dziwić, twardość wody ma ogromne znaczenie. Miękka woda nie będzie dobra dla tak zwanego piwa dortmundzkiego, z kolei idealnie pasuje ona do trunku pilzneńskiego. Podczas produkowania piwa nierzadko zmienia się właściwości wody – właśnie po to, by pasowała ona do danego rodzaju złotego napoju. Najczęściej wpływa się na twardość oraz alkaliczność wody.Ważny składnik
Ciężko sobie wyobrazić piwo bez chmielu. Choć jego ilość w tym trunku jest stosunkowo niewielka, to ma on ogromny wpływ na jego smak. Można nawet posunąć się do stwierdzenia, że jest on czymś w rodzaju przyprawy do piwa. Bez niej trunek nie smakowałby tak samo, zabrakłoby między innymi popularnej goryczki. Istnieje wiele różnych odmian chmielu. Jedne z popularniejszych to te cytrusowe i ziołowe. Ciekawym faktem jest to, że chmiel wpływa także na to, jak stabilna jest piana, która jak wiadomo, jest nieodłącznym elementem złocistego napoju.Każdy fan piwa powinien odwiedzić stronę Wolepiwo.pl. Można tam znaleźć informacje nie tylko o składzie tego napoju. Znajdują się tam również dane dotyczące historii piwa, sposobu produkcji, rodzajów jakie obecnie można znaleźć na sklepowych półkach, a nawet te dotyczące branży piwnej.