reklama

Łódzkie dla Ciebie. Nagrody, inwestycje i smaki regionu

Materiał promocyjny

Opublikowano:
Autor: UMWŁ

Udostępnij na:
Facebook
ŁódzkieUrząd Marszałkowski nagrodził młodych naukowców za prace o regionie i artystów kulinarnych, którzy wytwarzają niepowtarzalne przysmaki związane z Łódzkiem. W województwie powstają też nowe obiekty sportowe i szykują się mistrzostwa świata w siatkówce.

Najlepsze prace naukowe o regionie nagrodzone

Leczenie raka piersi i przewodu pokarmowego, dostępność instytucji kultury dla osób niesłyszących, przewodnik śladem łódzkich murali - prace naukowe związane z regionem łódzkim lub promujące Łódzkie wyróżnione nagrodą Marszałka Województwa Łódzkiego były bardzo różnorodne. Nagrody w Pałacu Herbsta w Łodzi odebrało 13 osób. Laureatów uhonorowali Joanna Skrzydlewska, marszałek województwa łódzkiego, Małgorzata Grabarczyk, przewodnicząca sejmiku województwa, oraz Artur Ostrowski, członek zarządu województwa.

To już 26 edycja konkursu. W tym roku na nagrody zostało przeznaczanych 150 tysięcy złotych z budżetu województwa. Nagrodzone zostały dwie prace habilitacyjne (nagrody po 20 tys. zł), cztery rozprawy doktorskie (po 14 tys. zł), cztery prace magisterskie (po 9 tys. zł), trzy prace licencjackie i inżynierskie (po 6 tys. zł). Po 6 nagrodzonych prac pochodzi z Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, jedna z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

Nowe stadiony, pływalnia i orliki

W Łowiczu Jakub Rutnicki, Minister Sportu i Turystyki oraz Joanna Skrzydlewska, Marszałek Województwa Łódzkiego spotkali się z samorządowcami przekazując im środki na infrastrukturę sportową. Wsparcie Urzędu Marszałkowskiego dla miast i gmin wyniosło 16 mln zł, a drugie tyle dołożyło Ministerstwo, dzięki czemu w Łódzkiem powstanie lub zmieni swojej oblicze pięć ważnych obiektów sportowych. W Łodzi zostanie zmodernizowany stadion AZS przy ul. Lumumby. W Łasku dobiega końca budowa obiektu lekkoatletyczno-piłkarskiego, a oprócz boiska z naturalną nawierzchnią obiekt zyska sześciotorową bieżnię, zaplanowano również trybuny na około pół tysiąca osób. Duży kompleks sportowy powstaje w Skierniewicach. Będzie również stadion w Przedborzu (pow. radomszczański), a w Babach (gmina Moszczenica) zostanie zmodernizowane boisko.

Minister Jakub Rutnicki przywiózł również decyzję o przyznaniu środków na budowę dziesięciu Orlików, które powstaną w gminach: Brójce (Bukowiec i Wola Rakowa), Dobroń, Grabica (Wola Kanocka), Lgota Wielka, a także w Uniejowie, Wieluniu, Łowiczu, Poddębicach i Radomsku.

W tym tygodniu marszałek Joanna Skrzydlewska otworzyła też kompleks sportowy w Koluszkach, którego najważniejszym elementem jest stadion z pełnowymiarową bieżnią lekkoatletyczną, trybuną na 900 miejsc i boiskiem treningowym przykrywanym zimą namiotem.

Marszałek razem z prezesem Polskiego Związku Piłki Siatkowej Sebastianem Świderskim przekazała też informację o organizacji w Łodzi meczów mistrzostw świata siatkarzy w 2027 roku. W Atlas Arenie zagrają swoje mecze dwie grupy eliminacyjne, rozegrane tu zostaną także mecze 1/8 rozgrywek i ćwierćfinały z udziałem Polaków, jeśli tylko „nasi” awansują do tej fazy rozgrywek.

Szynka wieluńska z lagi najlepszym produktem regionalnym z Łódzkiego w 2025 roku!

Prawie 50 wystawców, ponad 60 produktów i wspaniała kulinarna podróż przez województwo łódzkie składały się na 15. edycję wojewódzkiego konkursu „Tygiel smaków”. Nagrody promujące regionalną kuchnię opartą o lokalne składniki oraz tradycyjne receptury zostały przyznane na targach Natura Food w Łodzi. Główną statuetkę „Tygiel smaków”, zdobyła szynka wieluńska z lagi wytwarzana przez firmę Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Jacka Podgórniaka z Felinowa z pow. wieluńskiego. O tytuł walczyli producenci wędlin, pierogów, właściciele pasiek, rzemieślnicze serowarnie czy po prostu rolnicy, a wszystkie zgłoszone propozycje to produkty najwyższej jakości. Jury oceniało je w 8 kategoriach. Tygielki, czyli pierwsze nagrody w każdej kategorii, otrzymali:

Żarnowieckie Smaki Bogusław Kołodziejczyk za szynkę żarnowicką z nogą,

Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska Ozorków za chleb żytni tradycyjny,

Mleczne Gospodarstwo pod Dębem Martyna Mzyk za ser wędzony kozi Antek,

Aleksandra Kowal za pierogi z kapustą i mięsem,

Pasieka Dobra Nasze z Grabicy za miód lipowy,

Pasieka Jaros Sp. z o.o. za miód pitny Dwójniak Koronny,

Łukasz Ceroń Ceroniowo za dżem malinowy z dodatkiem chili z Dmosina,

Paweł Szymczak za karpia w zalewie.

Gratulujemy!

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo