reklama
reklama

Gospodynie z naszego powiatu oczarowały jury. Zgarnęły główną nagrodę na dożynkach wojewódzkich! (ZDJĘCIA)

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Gospodynie z naszego powiatu oczarowały jury. Zgarnęły główną nagrodę na dożynkach wojewódzkich! (ZDJĘCIA) - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
23
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Wiadomości ŻychlinZa nami huczne obchody wojewódzkiego święta plonów. Na największą imprezę plenerową w naszym regionie przybyły tysiące mieszkańców, a także 200 wystawców i 120 Kół Gospodyń Wiejskich. Na dożynkach nie mogło oczywiście zabraknąć reprezentacji powiatu kutnowskiego. Jedno z KGW zrobiło prawdziwą furorę, zdobywając główną nagrodę!
reklama

Dożynki Województwa Łódzkiego 2025

Misternie uplecione wieńce, tradycyjne przyśpiewki, chleb z tegorocznych plonów i konecrty gwiazd polskiej estrady (Zakopower i Kayah) – tak wyglądały Dożynki Województwa Łódzkiego, które w tym roku zorganizowano w Buczku (pow. łaski).

W trakcie imprezy przeprowadzono konkurs kulinarny „Doprawione łódzkim smakiem”, w którym wzięło udział 120 potraw - zup, dań mięsnych, jarskich czy deserów oraz wypieków. 120 Kół Gospodyń Wiejskich z całego województwa przygotowało na ten dzień swoje popisowe dania i desery. Wszystkie zostały ocenione przez jury, które zwracało szczególną uwagę na smak i aromat, estetykę podania, ale i nawiązanie do tradycji i kultury naszego regionu.

reklama

Było pięć kategorii: Mięsne rozmaitości, Zupy z duszą, Słodkie rozkosze, Jarskie cuda i Truskawkowy zawrót głowy. W każdej komisja przyznała 3 pierwsze miejsca (nagrody w wysokości 6 tys. zł, 4 tys. zł i 2 tys. zł) oraz po dwie nagrody specjalne w wysokości tysiąca złotych.

KGW z powiatu kutnowskiego z główną nagrodą

W kategorii „Mięsne rozmaitości” gospodynie pochwaliły się mięsiwami – duszonymi, pieczonymi, smażonymi i grillowanymi. Były gulasze, dziczyzna, świeżonka, golonka, bigosy czy gołąbki. Wszystko aromatyczne i oryginalnie nazwane. Jury najwyżej oceniło Ragu z sarniny z domowymi kluseczkami, które przygotowało KGW w Zawadach „Zawadzianki” (pow. sieradzki). 

reklama

W kategorii „Zupy z duszą” gospodynie postawiły na regionalne smaki, bo dominowały żury, zalewajki i kapuśniaki. Nie zabrakło zupy śledziowej, maślanki czy zup owocowych. Panie wyśmienicie połączyły klasykę kuchni z nowoczesnym podaniem i oryginalnymi przyprawami, a podniebienia jurorów zachwyciła czernina z domowymi kluseczkami. I to właśnie ta zupa ugotowana przez KGW w Śleszynie (powiat kutnowski) otrzymała pierwszą nagrodę. Jak mówią gospodynie, to zupa nawiązująca do historii wsi i lokalnej, żychlińskiej kuchni, w której nic się nie marnowało.

– Na własnym rosole, na occie zrobionym ze śliwki, do tego jabłuszka z własnego drzewka. Włoszczyzna też z naszego ogródka. Dlatego nasza czernina jest zupełnie inna w smaku niż taka z produktów kupionych w sklepie – zachwala Mirosława Kłudczyńska z KGW w Śleszynie.  

reklama

Drugie miejsce zajęła zalewajka paradyska od Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Paradyżu, a trzecie zupa śledziowa KGW z Kwiatkowic. Nagrodami specjalnymi komisja doceniła smak Polewki z maślanki z wędzonymi ziemniakami od KGW w Nowych Gajęciciach (pow. pajęczański) i żur opoczyński od KGW „Otwarty Krąg” w Wygnanowie.

Po dwóch pierwszych daniach przyszedł czas na desery. W kategorii „Słodkie rozkosze” czuć było smak lata – panie oparły swoje desery na sezonowych owocach, a zarówno wypieki, jak i inne słodkości zachwycały formą oraz kolorami. Na stoiskach można było skosztować pączków, bez, chałki, szarlotek, a także np. tiramisu czy słodkich pierogów. Decyzją jury najbardziej rozkoszne okazał się sernik wiedeński przygotowany przez KGW w Różannej (pow. opoczyński).

reklama

Łódzkim smakiem doprawione są też dania jarskie i to była kolejna, czwarta kategoria. Panie wykazały się niesamowitą fantazją – przygotowały pierogi z rozmaitymi, warzywnymi i owocowymi farszami, knedle oraz różne wariacje z kluchami. Decyzją komisji, jarskim cudem dożynek został barszcz czerwony po chłopsku z ziemniaczaną wyspą, okraszony karmelizowaną cebulką i kleksem kwaśnej śmietany, przygotowany przez  Koło Gospodyń Wiejskich „Nowe Jezioranki”.

Ostatnia kategoria nawiązywała do miejsca tegorocznego święta plonów, czyli truskawkowej stolicy Polski, jaką w czerwcu i lipcu jest Buczek. W tej kategorii pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Trzy Stawy” za knedle z truskawkami z zasmażoną kapustą z czipsem z boczku. Jury doceniło oryginalne połączenie słodkich truskawek, delikatnych knedli i wytrawnych dodatków z kapusty i boczku to prawdziwy ukłon w stronę lokalnej tradycji i smaków Łódzkiego.

Organizatorem Dożynek Województwa Łódzkiego w Buczku jest Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. Współorganizatorem – gmina Buczek. Święto plonów zostało objęte patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
logo