Reklama

Czym jest Nietolerancja Pokarmowa?

Opublikowano:
Autor:

Czym jest Nietolerancja Pokarmowa? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wydarzenia Zasadniczo nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją twojego organizmu na pewne pokarmy, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, jak np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem nadwrażliwych jelit, migrenami, problemami skórnymi czy nie domaganiami układu oddechowego. Nie jest łatwo uświadomić sobie, że Twoje pożywienie jest katalizatorem dla występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później. Zupełnie inaczej niż w przypadku Alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast. Z wypowiedzi wielu pacjentów, którzy po postawieniu diagnozy i pozbyciu się wielu objawów związanych z problemami trawiennymi wynika, że zdali sobie sprawę, iż przez całe życie doświadczali drobnych symptomów, świadczących o nietolerancji pokarmowej.

Przede wszystkim objawami nietolerancji są:

  • bóle brzucha, nadwaga, wzdęcia, biegunki, problemy z wypróżnieniami
  • problemy skórne, wysuszanie się skóry, zmarszczki, przedwczesne starzenie się skóry
  • obrzęk tkanek, skórka pomarańczowa – cellulit

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa

Obydwa terminy zazwyczaj są mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne albo na skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.

Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem, choć mogą pojawić się do dwóch godzin.

Alergia pokarmowa występuje dość rzadko, bo zostaje stwierdzona tylko u ok. 2.5% populacji. Do najczęstszych alergenów należą orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, migdały, jaja, mleko, ryby i skorupiaki.

Organizm alergika, mający kontakt z substancją uczulającą, wytwarza określone przeciwciała (IgE), które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Jeśli dana osoba spożyje alergizujące pożywienie, wywoła to odpowiedź układu immunologicznego, której efektem jest wydzielanie histaminy i innych substancji. Alergiczne reakcje na pokarm, ze względu na dotkliwość, mogą być zróżnicowane, a niektóre mogą okazać się śmiertelne.

Badanie na podstawowe nietolerancje dostępne już u nas na miejscu! Zapraszamy!

Www.klinikadietetyka.eu
Telefon: 786 683 201

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE