Opublikowano:

Farmaceuta będzie mógł odmówić sprzedaży prezerwatyw? Jest stanowisko Naczelnej Izby Aptekarskiej - Zdjęcie główne

Wydarzenia Klauzula sumienia pozwoli farmaceucie na odmowę sprzedaży wszystkich "środków regulacji poczęć" - informacje o nowelizacji ustawy przyjętej przez sejm lotem błyskawicy rozeszły się w mediach społecznościowych. Ile w tym prawdy? Do sprawy odniosła się Naczelna Izba Aptekarska.

Od dwóch tygodni cała Polska żyje zaostrzeniem przepisów aborcyjnych, a atmosferę dodatkowo podgrzały wieści o rzekomej nowelizacji ustawy o zawodzie farmaceuty, która po wejściu w życie pozwoliłaby aptekarzom odmówić sprzedaży nie tylko hormonalnych środków antykoncepcyjnych, ale też prezerwatyw.

"Taką możliwość ma im dać nowelizacja ustawy o zawodzie farmaceuty, która została przyjęta przez Sejm i trafi do dalszych prac. O wprowadzenie swoistej klauzuli sumienia pozwalającej bez konsekwencji odmówić sprzedaży wszelkich środków antykoncepcyjnych od wielu lat apelowało Stowarzyszenie Farmaceutów Katolickich" - takie informacja pojawiły się wogólnopolskich mediach, co szybko podchwycili internauci. Sprawy bez odpowiedzi nie pozostawiła Naczelna Izba Aptekarska.

- W związku z pojawiającymi się w mediach informacjami jakoby w procedowanej przez Parlament RP ustawie o zawodzie farmaceuty znalazły się zapisy dotyczące klauzuli sumienia farmaceutów, stanowczo dementujemy te nieprawdziwe informacje i sprzeciwiamy się dalszemu ich rozpowszechnianiu - czytamy w komunikacie NIA.

Jak wyjaśnia Izba, prawo odmowy wydania z apteki określonych produktów leczniczych, ściśle reguluje art. 96 ust. 5 ustawy Prawo farmaceutyczne, które jednoznacznie wskazuje na przesłanki jakie mogą kierować farmaceutą lub technikiem farmaceutycznym podczas podejmowania decyzji o odmowie. Należą do nich m.in. sytuacje, w których wydanie produktu może skutkować zagrożeniem zdrowia lub życia pacjenta lub gdy istnieje podejrzenie o zastosowaniu danego preparatu leczniczego w celach pozamedycznych (np. odurzenie pseudoefedryną).

- Procedowany obecnie w Parlamencie RP projekt ustawy o zawodzie farmaceuty rozszerza prawo do odmowy wydania produktu o wyroby medyczne, jednak wyłącznie w szczególnych przypadkach, gdy mogą one zostać użyte w celach pozamedycznych. Na rynku dostępnych jest dziś wiele produktów o statusie wyrobów medycznych, które jeszcze do niedawna były zarejestrowane jako leki. Omawiany projekt ustawy nie zawiera przepisów związanych z tzw. klauzulą sumienia, od wielu lat obowiązującą choćby w ustawie o zawodzie lekarza i lekarza dentysty. Przypisywanie obecnie procedowanym przepisom podobnych rozwiązań jest manipulacją i próbą dyskredytacji projektu ustawy - zapewnia naczelna Izba Aptekarska.