reklama
reklama

Kutnowski szpital dołączył do specjalnego programu. Chodzi o posiłki dla pacjentów [FOTO]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Kutnowski szpital dołączył do specjalnego programu. Chodzi o posiłki dla pacjentów [FOTO] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
11
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WydarzeniaJakiś czas temu  Kutnowski Szpital Samorządowy przystąpił do pilotażowego programu Ministerstwa Zdrowia “Dobry posiłek w szpitalu”. Jakie zmiany można zaobserwować w menu? Jak dokładnie działa program? 
Reklama lokalna
reklama

Kutnowski szpital przystąpił do specjalnego programu

31 grudnia łódzki NFZ zakończył rekrutowanie szpitali do pilotażowego programu "Dobry posiłek". Ze wsparcia finansowego skorzystają 33 placówki w Łódzkiem, a wśród nich Kutnowski Szpital Samorządowy. 

Program potrwa do 30 czerwca br. Do tego czasu łódzki oddział NFZ wyda na jego wsparcie 35 milionów złotych.

- Posiłki mają być smaczne, świeże, ma być w nich więcej owoców, warzyw i świeżych produktów, a jakości jedzenia ma dopilnować dietetyk zatrudniony przez szpital. Celem pilotażu jest lepsze żywienie pacjentów i łatwiejszy dostęp do porad żywieniowych udzielanych przez dietetyków - informuje Anna Leder, rzeczniczka prasowa Łódzkiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ.

reklama

Na jakich zasadach działa program?

Posiłki przeznaczone dla pacjentów są przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego przez osobę planującą dietę, zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie.

Szpital ma obowiązek opracowywać jadłospisy na co najmniej 7 dni, a także publikować je na swojej stronie internetowej. Codziennie w dni robocze musi zamieszczać tam także zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia. Dodatkowo osoba planująca dietę na zlecenie lekarza udziela pacjentom porad żywieniowych.

reklama

Fundusz przeznacza na poprawę diety pojedynczego pacjenta w szpitalu dodatkowe 25,62 zł dziennie. To pieniądze, które uzupełnią kwotę dotychczas przeznaczaną przez placówkę na karmienie chorych.

NFZ zaznacza, że odpowiednia dieta w szpitalu powinna być integralną częścią całego procesu leczenia. 

- Właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności leczenia zachowawczego i  chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych. Dobrze odżywiony pacjent szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia - dodaje Anna Leder. 

reklama

Poniżej zamieszczamy zdjęcia serwowanych posiłków, jakie na swojej stronie internetowej opublikował kutnowski szpital. 

Info: NFZ Łódź

 

 

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama