Wycieczka edukacyjna
Właśnie mija rok od poprzednich wycieczek (2 grupy) do zabytkowego młyna. 11 marca 2025 roku, w towarzystwie wyjątkowego gościa, Pana Jacka Boczkai - Zastępcy Prezydenta Kutna, studenci SUTW (20 osób) mieli ponownie niezwykłą okazję odwiedzić te stare mury.
Obecnie młyn należy do Aurelii i Stanisława Jujków, którzy przybliżyli uczestnikom historię zakładu oraz opowiedzieli, co znajdowało się niegdyś w różnych częściach budynków, a także podzielili się interesującymi anegdotami.
Młyn A&S Jujka mieści się w Kutnie przy ul. Kochanowskiego 4 i został zbudowany w latach 1908-1909. Architekt stworzył wspaniałe dzieło, bardzo nowoczesne jak na ówczesne czasy. Fundamentem budynków na tym niegdyś podmokłym terenie nad rzeką Ochnią, są drewniane bale wbite głęboko w ziemię.
Mimo iż młyn ma już| ok. 115 lat i narażony jest na ciągłe drgania, jego ściany nie rysują się i nie pękają. Młyn początkowo napędzał silnik koksowo-gazowy o mocy 160 KM, jednak w latach 30. zamontowano silnik elektryczny, który był w stanie przemielić 80 ton zboża na dobę.
W dwudziestoleciu międzywojennym młyn należał do firmy Antoni Oliński i Spółka. W 1929 roku w kutnowskim młynie Komisja Ministerstwa Rolnictwa przeprowadziła próbny przemiał żyta i uzyskano nowy typ mąki – mąkę żytnią typ 580, który wpisano do Polskich Norm.
Po II wojnie światowej młyn został upaństwowiony i został własnością Państwowych Zakładów Zbożowych. Miał wówczas 28 par walców w tym 18 par przedwojennych i zdolność przemiałową ok. 140 ton zboża na dobę.
Od 2 lutego 1998 funkcjonuje tu Młyn A&S Jujka, której właścicielami są Aurelia i Stanisław Jujkowie. Od 27 lat rozwijają swój zakład i wdrażają nowoczesne technologie. Uczestnicy wycieczki mieli możliwość prześledzić cały proces technologiczny od czyszczenia poprzez rozdrabnianie ziaren i mielenie między obracającymi się walcami.
Następnie mąka przechodziła przez sita o różnej gęstości. Zobaczyli również magazyn, w którym mąka pakowana była w worki do sprzedaży dla odbiorców hurtowych. W dalszej części była taśma na której pakowane były różne rodzaje mąki w torebki dla klientów detalicznych.
Zakład produkuje między innymi mąkę tortową, luksusową, poznańską, wrocławską, krupczatkę, chlebową, graham, razową, otręby spożywcze i kaszę mannę. W młynie procesowi obróbki poddawane jest również żyto, z mąki którego można zrobić wspaniały zakwas do chleba lub na pyszny żur. Jednak z racji wspaniałych ziem w naszej okolicy głównym skupowanym zbożem jest pszenica.
Wycieczka była wspaniałym edukacyjnym przeżyciem. Studenci poznali jak powstaje produkt finalny, który kupujemy w sklepie. Właściciele tego młyna Państwo Aurelia i Stanisław Jujkowie dbają o ten wspaniały zabytek i całe swoje serce wkładają by poprzez nowoczesny park maszynowy i kontrolę jakości ich produkty były na wysokim poziomie.
Odbiorcami są nie tylko klienci z całego kraju ale i z Francji. Za wysoką jakość produktów w lutym 2023 roku z okazji 25 lecia firmy, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznał Państwu Aurelii i Stanisławowi Jujkom odznaczenie Zasłużony dla rolnictwa.
Obecnie przeprowadzana jest przy nadzorze konserwatora zabytków, renowacja starych zabytkowych cegieł, z których zbudowany jest młyn.
Bardzo miłą niespodzianką od Właścicieli były upominki w postaci firmowych produktów dla każdego z uczestników wycieczki.
Rada Słuchaczy SUTW - organizator i pomysłodawca wycieczki, serdecznie podziękowała Pani Aurelii Jujce - Właścicielowi młyna za gościnę oraz przekazała drobny upominek.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.