Jedz chleb
Podczas odchudzania się wcale nie trzeba rezygnować z pieczywa. Ba! Powinno się je jadać, zwłaszcza rano, bo ma dużo węglowodanów dodających energii i sporo wartości odżywczych. Dobry chleb przyspiesza też metabolizm, reguluje działanie układu trawiennego. Zawiera błonnik, polifenole, lignany, kwas fitynowy zapobiega rozwojowi nowotworów jelita grubego. Syci na długo, dlatego 1-2 kromki wystarczą, by powiedzieć, że zjedliśmy solidne śniadanie. Dobry, czyli jaki? Ciemny, upieczony na zakwasie z mąki żytniej lub pszennej, ale z pełnego przemiału, orkiszowy, gryczany. Kupując chleb należy... sprawdzać jego skład. Identycznie, jak w przypadku wszelkich produktów spożywczych, które kupujemy chcąc odżywiać się zdrowo i chudnąć. Jeśli w chlebie znajdziemy takie dodatki jak karmel, stabilizatory, polepszacze smaku, odłóżmy go na półkę i szukajmy dalej. Warto też piec chleb samodzielnie, co nie jest trudne, ale wymaga na początku trochę pracy i doświadczenia. Nie ma jednak nic smaczniejszego niż ciepły żytni chleb z zakwasu z masłem i dżemem…
Pyszne masełko czy tańsza margaryna?
No właśnie, czy na pewno z masłem? Masło to cenne źródło kwasów tłuszczowych oraz witamin. Nie powinny go unikać dzieci, bo dzięki niemu poprawia im się pamięć, koncentracja, a układ nerwowy rozwija się prawidłowo. Niestety, masło to spora dawka tłuszczów (dobre masło w ponad 80% powinno się z nich składać), a co za tym idzie, dużo kalorii. Jedna mała kosteczka (5 g) ma ich prawie 40, a w 100 gramach jest ich aż 735...
Alternatywą dla masła są margaryny. Nie zawierają cholesterolu, bo ich skład to głównie oleje roślinne, które teoretycznie pozytywnie oddziałują na serce oraz układ krwionośny. W olejach roślinnych jest też dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Zaletą margaryny jest miękka konsystencja nawet, gdy stoi w lodówce. Niestety, wady margaryny są spore: proces jej produkcji nie jest naturalny, a w czasie utwardzania olejów powstaje dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans. A te przyczyniają się do powstawania chorób serca, cukrzycy i wzrostu poziomu cholesterolu, więc tak naprawdę zalety margaryny są niwelowane. Często też smak oraz zapach poprawiany jest przez producentów aromatami i dodatkami smakowymi. A margaryny o zapachu świeżego chleba smakują wręcz kuriozalnie.
Samodzielnie zrobiona pasta
Osobom, które rano mają dużo czasu można więc polecić do smarowania pieczywa pastę z avocado. Będzie ona całkowicie naturalna, pełna nienasyconych kwasów tłuszczowych. Aby zrobić pastę trzeba avocado obrać, wydrążyć, ugnieść widelcem, dodać przyprawy, sok z cytryny, czosnek, chili… Avocado jednak nie będzie dobrze komponowało się ze wszystkimi dodatkami do chleba - o ile do wędliny czy ryby pasuje wyśmienicie, to z dżemem już kanapki nie zjemy.
Lekki, naturalny serek śmietankowy
Można jednak jeszcze łatwiej…. Serek śmietankowy znakomicie zastąpi i masło, i margarynę. Ma delikatny smak, który świetnie komponuje się z innymi dodatkami, zarówno wytrawnymi, jak i na słodko. Smarując kromkę cienko uzyskujemy namiastkę masła, a gdy grubo możemy obsypać ją rzeżuchą, kiełkami, szczypiorkiem, ułożyć warstwę warzyw albo owoców. Skład serka śmietankowego jest niezwykle prosty, a do jego wytworzenia nie trzeba żadnych chemicznych dodatków, barwników czy spulchniaczy (wybierając serek - czytajmy etykiety!). W chudym serku czasami nie ma nawet grama tłuszczu, jest za to solidna porcja białka, głównego budulca mięśni.
Podsumowując - jedzmy chleb. Jednak wybierając bochenek i dodatki róbmy to z głową, a wtedy całe nasze ciało zyska na zdrowiu i dobrym samopoczuciu.