Reklama

Sezon na dynie w pełni

Opublikowano:
Autor:

Sezon na dynie w pełni - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wydarzenia Zapewne niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż dynia nie należy do grupy warzyw - gdyż jej owoc jest... jagodą! Odznacza się też dużą wartością odżywczą. Oprócz oczywistego symbolu święta Halloween stanowi ona również niezastąpiony dodatek w polskiej kuchni. Dynia jest lekkostrawna, nie wywołuje alergii i jest polecana w takich chorobach jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Ponadto dynia opóźnia procesy starzenia i ma wpływ na dobry stan skóry. Jej pestki to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B i C. Dlatego też warzywo to zostało docenione przez sztukę kulinarną, a z jego miąższu można przyrządzać przeróżne potrawy, m. in. sałatki, ciasta, różnego rodzaju zupy oraz przetwory.

Oprócz wartości zdrowotnych i smakowych, dynia kojarzona jest przede wszystkim z obchodami anglosaskiego święta Halloween. Legenda z nim związana jest o tyle ciakawa, że to właśnie dynia symbolizuje bohatera staroirlandzkiej legendy. Jack o’-lantern, bo to właśnie o nim mowa, który za swe skąpstwo nie mógł po śmierci trafić ani do nieba ani do piekła, miał chodzić z lampionem po świecie aż do Dnia Sądu Ostatecznego. Dlatego właśnie dynia z usuniętym miąższem, wyciętymi oczami i ustami, stanowi obok latających czarownic, pająków i trupich czaszek, główny symbol Halloween.

Ceny dyni zależą przede wszystkim od wielkości (wagi w kg), odmiany oraz jakości towaru. Cena waha się zazwyczaj od 1- 2,2 zł za kilogram. Natomiast ceny pestek dyni to między 7 - 15 zł/ kg.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE