W miniony piątek w Zespole Szkół nr 2 im. Antoniego Troczewskiego odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne. Poprowadził je Daniel Jakubiec - człowiek, który z gastronomią związany jest od 25 lat, piastował stanowiska szefa kuchni, jest nauczycielem tego zawodu, członkiem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, obecnie pełni funkcję osoby odpowiedzialnej za część gastronomiczną sieci powstających pubów browau Pinta.
- Zawsze chętnie tu przyjeżdżam, jest bardzo miła atmosfera, młodzież jest zorganizowana, chce słuchać - mówi w rozmowie z KCI Daniel Jakubiec - Jeśli chodzi o szkolnictwo, skupiam się na technikach, strukturze, konsystencji potraw, mówię o gotowaniu w niskich temperaurach, po to żeby zachować soki w miesię i innych produktach. Kuchasz decyduje o tym jaki smak nada potrawie, ale to konsystencja dań, które się podaje, jest drogą do sukcesu. Smak jest indywidualnym podejściem każdego kucharza - stwierdza szef kuchni.
Właśnie taki wydźwięk miały piatkowe warsztaty w "Troczewskim". Uczniowie dowiedzieli się jak zachować smak produktów, w jaki sposób nadać im szlachetną konsystencję, czy jakie nowoczesne techniki pozwalają, by mięso zamarynowało się w zaledwie kilka minut. Młodzież wspólnie z Danielem Jakubcem przygotowała kilka szybkich, pysznych dań, które miał szansę skosztować każdy z uczestników spotkania.
Nie była to pierwsza, i z pewnością również nie ostatnia wizyta Daniela Jakubca w ZS nr 2 w Kutnie.
Zapraszamy do obejrzenia fotogalerii z warsztatów.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.