Szczupak w szarym sosie, barszcz czerwony z uszkami, lamance z makiem czy staropolski groch z kapustą – to tylko nieliczne potrawy kultywowane od wieków przez naszych przodków a dziś zapomniane przez mieszkańców powiatu. Dlatego nadrzędnym celem konkursu staje się wypromowanie tradycyjnych potraw, rozbudzenie zainteresowań mieszkańców własnym regionem oraz rozpowszechnienie kulinarnej historii regionu w kraju.
Konkurs kierowany jest do wszystkich mieszkańców naszego powiatu, bez względu na wiek. Każdy uczestnik przygotowuje indywidualną pracę konkursową, która w przeszłości była sporządzana dla rodziny bądź innych osób. Prace nie mogą mieć charakteru zbiorowego. Należy je nadsyłać w nieprzekraczalnym terminie do 30 października b.r. na adres TPZK „Dworek Modrzewiowy”, ul. Narutowicza 20, 99 – 300 Kutno. Wszystkie przepisy będą oceniane przez Komisję Konkursową powołaną przez Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej. Podsumowanie konkursu wraz z degustacją potraw nastąpi podczas specjalnej finałowej imprezy, która odbędzie się już w listopadzie.
Serdecznie zapraszamy w imieniu organizatorów i własnym.