reklama

Sztuka kulinarna odrębnością kulturową narodu

Opublikowano:
Autor:

Sztuka kulinarna odrębnością kulturową narodu - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WydarzeniaTowarzystwo Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej ogłasza III Edycję konkursu kulinarnego, którego celem jest odszukanie, przywrócenie i rozpropagowanie receptur kuchennych charakterystycznych dla świąt Bożego Narodzenia. Uczestnicy imprezy niezależnie od wieku mogą składać prace w formie przepisów w Biurze Organizacyjnym TPZK do 30 października b.r. Rozstrzygnięcie konkursu już w listopadzie.

Szczupak w szarym sosie, barszcz czerwony z uszkami, lamance z makiem czy staropolski groch z kapustą – to tylko nieliczne potrawy kultywowane od wieków przez naszych przodków a dziś zapomniane przez mieszkańców powiatu. Dlatego nadrzędnym celem konkursu staje się wypromowanie tradycyjnych potraw, rozbudzenie zainteresowań mieszkańców własnym regionem oraz rozpowszechnienie kulinarnej historii regionu w kraju.

Konkurs kierowany jest do wszystkich mieszkańców naszego powiatu, bez względu na wiek. Każdy uczestnik przygotowuje indywidualną pracę konkursową, która w przeszłości była sporządzana dla rodziny bądź innych osób. Prace nie mogą mieć charakteru zbiorowego. Należy je nadsyłać w nieprzekraczalnym terminie do 30 października b.r. na adres TPZK „Dworek Modrzewiowy”, ul. Narutowicza 20, 99 – 300 Kutno. Wszystkie przepisy będą oceniane przez Komisję Konkursową powołaną przez Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej. Podsumowanie konkursu wraz z degustacją potraw nastąpi podczas specjalnej finałowej imprezy, która odbędzie się już w listopadzie.

Serdecznie zapraszamy w imieniu organizatorów i własnym.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE