Głównym celem kursu było wyposażenie młodzieży „Troczewskiego” w wiedzę i umiejętności związane z profesjonalnym przyrządzaniem różnych rodzajów kaw. Podczas wielogodzinnego szkolenia młodzież nauczyła się przygotowywania klasycznego włoskiego espresso, cappuccino, caffe latte i caffe latte macchiato. Ponadto uczniowie poznali podstawy latte art (art cafe), polegające na wykonywaniu efektownych wzorów na powierzchni kawy lanych z ręki, rysowanych szpikulcem lub malowanych czekoladą.
Kurs miał charakter praktyczny, o czym świadczą ogromne ilości kawy i mleka zużytych przez młodzież podczas wykonywania kolejnych ćwiczeń.
Osiągnięcie celu szkolenia udało się dzięki zaangażowaniu, profosjonalizmowi oraz świetnemu podejściu do młodzieży prowadzącej kurs - II wicemistrz świata latte art Agnieszki Rojewskiej.
Mimo iż początki malowania na kawie nie były łatwe, niektórzy uczestnicy kursu odkryli w sobie talent artystyczny. Wszyscy natomiast przekonali się, iż kawa odpowiednio wyselekcjonowana, przygotowana i podana może być źródłem niepowtarzalnych wrażeń smakowych i estetycznych.