Zapach rzeżuchy i wyjątkowych potraw unosił się dziś nad zespołem dworsko-parkowym w Leszczynku. Wszystko za sprawą prezentacji stołów wielkanocnych wraz z degustacją.
Spotkanie odbyło się w Centrum Kultury Gminy Kutno w Leszczynku. Panie z kół gospodyń wiejskich przygotowały wyjątkowe świąteczne stoły, na których rzecz jasna nie zabrakło tradycyjnych potraw.
Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem mieszkańców. Obecni byli przedstawiciele władz gminy na czele z wójt Justyną Jasińską.
Koła gospodyń wiejskich drobiazgowo zadbały o każdy, nawet najmniejszy detal. Na stołach nie zabrakło żadnej z tradycyjnych potraw.
Jak nam mówiono na wielkanocnym stole przede wszystkim nie może zabraknąć jajek symbolizujących odrodzenie, wędlin symbolizujących bogactwo i zakończenie postu. Nie może zabraknąć baby wielkanocnej i sałatek.
Świąteczny jadłospis byłby niekompletny bez żurku z kiełbasą i jajkiem, pieczonej białej kiełbasy, czy faszerowanych jajek, a także świątecznych wypieków, takich jak serniki i ciastka.
Warto, by na stole pojawiły się różne jajeczne pasty, typowo wielkanocne sałatki z jajkiem i pieczarkami, tradycyjnie upieczony chleb na zakwasie, pasztet z królika, pieczony i wędzony schab.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.