Święcenie pokarmów w Kutnie
W Wielką Sobotę wierni licznie odwiedzają kutnowskie kościoły, by uczestniczyć w uroczystym obrzędzie święcenia pokarmów. My wybraliśmy się dziś do parafii pw. św. Jadwigi Królowej Polski, by sprawdzić, jak w tym roku przebiega tam ta uroczystość.
Mieszkańcy od samego rana gromadzili się pod kościołem z kolorowymi koszyczkami pełnymi pisanek, baranków, czekoladowych zajączków, tradycyjnych pokarmów i różnych dekoracji. Duża część wiernych po poświęceniu pokarmów zatrzymywała się także na modlitwę przy grobie Jezusa.
Co powinno znaleźć się w wielkanocnym koszyku? Obowiązkowo są to: chleb, jajka, sól, wędlina, chrzan, babka wielkanocna i oczywiście baranek. Ilość produktów oczywiście może być znacznie większa, jednak tych nie powinno zabraknąć.
Pokarmy, które wkładamy do święconki mają swoją określoną symbolikę – jajka to symbol nowego życia, chleb to ciało Chrystusa, baranek symbolizuje zmartwychwstanie, chrzan to siła fizyczna, wędlina to dostatek, sól symbolizuje oczyszczenie, a ciasto doskonałość. Każda święconka zawsze jest też przystrojona.
Tradycja święcenia pokarmów, według źródeł historycznych, sięga XIV w. Początkowo święcono wszystko to, co miało pojawić się na wielkanocnym stole. Księża chodzili wówczas od domu do domu oraz błogosławili pokarmy w dworach szlacheckich i u bogatych chłopów. Stopniowo od tego odchodzono i dziś święcenie pokarmów odbywa się w każdej parafii.
Święcenie pokarmów jest symbolem radosnego przeżywania Świąt Wielkanocnych, a także ma ścisły związek z chrześcijańską wiarą w śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. W tradycji słowiańskiej jest też świadectwem szczęścia z życia, które odradza się wraz z nadejście wiosennych dni.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.