Otwarcie nowego obiektu GoodMills w Kutnie
W dzisiejszej uroczystości wzięli udział zagraniczni przedstawiciele Grupy GoodMills oraz jej właściciela – Raiffeisen Holding. Wśród gości znaleźli się m.in. Michael Höllerer – dyrektor zarządzający w Raiffeisen-Holding, Leonhard Gollegger – Prezes Zarządu Grupy GoodMills, Birgit Stöber – dyrektor wykonawcza oraz Kurt Miesenböck – dyrektor finansowy holdingu Leipnik-Lundenburger. Obecni byli także chociażby Piotr Piąstka – Prezes Zarządu GoodMills Polska Kutno Sp. z o.o. czy wiceprezydent Kutna, Jacek Boczkaja.
Po części oficjalnej i symbolicznym przecięciu wstęgi goście mieli okazję zwiedzić nowoczesny zakład i zobaczyć, jak wygląda proces produkcji mąki w XXI wieku.
GoodMills to producent m.in. popularnej Mąki Basia; firma ma w Polsce cztery zakłady o łącznej zdolności przemiałowej na poziomie ponad 600 tys. ton. Poza Kutnem są one zlokalizowane w Grodzisku Wielkopolskim, Kamionce i Straduni. GoodMills Polska jest częścią międzynarodowego koncernu GoodMills Group, który jest największym producentem mąki w Europie.
Inwestycja z wizją przyszłości
Jeszcze przed rozbudową, roczna zdolność przemiałowa GoodMills Polska wynosiła 640 000 ton. Dzięki inwestycji, łączna moc produkcyjna wzrosła do blisko 780 000 ton rocznie. Zakład w Kutnie zlokalizowany przy ul. Chopina 29 stał się największym w Grupie GMP i jednym z największych w Polsce. Jest on kluczowym ogniwem w długoterminowej strategii firmy, której celem jest umacnianie pozycji lidera na rynku. Efektywność i jakość procesów produkcyjnych potwierdzają liczne międzynarodowe certyfikaty, w tym m.in. IFS 6.1, GMP+B2, ISO 22000, FSSC 22000 oraz certyfikaty koszerności.
– Otwarcie nowego młyna w Kutnie to dla GoodMills Polska moment przełomowy, który odzwierciedla naszą wizję przyszłości – opartą na rozwoju, innowacjach, zrównoważonym podejściu i odpowiedzialności. Inwestycja o wartości 25,1 miliona euro to nie tylko znaczne zwiększenie naszych mocy produkcyjnych, przybliżające nas do celu 1 miliona ton przemiału, ale przede wszystkim gwarancja najwyższej jakości mąki dla naszych klientów przemysłowych – produkowanej z poszanowaniem środowiska i najwyższych standardów bezpieczeństwa – mówi Piotr Piąstka, Prezes Zarządu GoodMills Polska.
Nowy młyn w liczbach
Nowoczesny młyn pszenny zwiększył swoją zdolność przemiałową z 440 do 880 ton na dobę, osiągając roczną wydajność na poziomie 280 000 ton. Nowa linia produkcyjna została zaprojektowana identycznie jak istniejąca, co gwarantuje spójność technologiczną i operacyjną. Równolegle zwiększono pojemność silosów mącznych z 960 do 4060 ton. Znacząco przyspieszono również proces załadunku mąki – z 25 t/h do 100 t/h – co usprawnia logistykę i dystrybucję.Inwestycja objęła nie tylko nowe powierzchnie produkcyjne, ale również modernizację całej infrastruktury: powstał m.in. nowy parking dla dostawców zboża, laboratoria zbożowe i mączne (z pierwszym w Polsce automatycznym systemem poboru prób firmy Phaeton) oraz nowy budynek administracyjno-socjalny. Sercem młyna są najnowocześniejsze technologie renomowanej szwajcarskiej firmy Bühler.
Ekologia i bezpieczeństwo
Inwestycję wyróżnia innowacyjne podejście do ekologii i efektywności energetycznej. Dzięki systemowi odzysku ciepła ze sprężarek możliwe jest ogrzewanie nowo wybudowanego laboratorium. Na terenie zakładu powstał także zbiornik na wodę deszczową.
W trosce o bezpieczeństwo zakład wyposażono w zaawansowany system monitoringu z kamerami termowizyjnymi oraz algorytmami wykrywania obecności osób na granicy obiektu. Zadbano również o ochronę przeciwpożarową – powstał zbiornik przeciwpożarowy oraz rozbudowana sieć hydrantów.
Nowy młyn w Kutnie wzmacnia pozycję firmy zarówno na rynku krajowym, jak i europejskim, jednocześnie przyczyniając się do rozwoju regionu łódzkiego. Zatrudnienie wzrosło z 45 do 56 osób, a firma współpracuje z lokalnymi dostawcami i usługodawcami.
Co dalej?
– To kolejny, ale nie ostatni krok przybliżający nas do strategicznego celu 1 miliona ton przemiału w Polsce. Wkrótce rozpoczynamy budowę piątego młyna – tym razem we wschodniej części kraju. Nad koncepcją tego projektu pracowaliśmy od wielu miesięcy i dziś staje się on rzeczywistością. To wszystko dzięki naszym klientom, którzy doceniają stabilną jakość i profesjonalną obsługę, naszym pracownikom – zaangażowanym i kompetentnym oraz naszym właścicielom, którzy zaufali polskiemu zespołowi i nieustannie wspierają nasze działania – podsumowuje Piotr Piąstka.
Komentarze (0)