reklama
reklama

Wszystkie produkty tej firmy znikają ze sklepowych półek! "Doszło do rażących uchybień sanitarnych"

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Wszystkie produkty tej firmy znikają ze sklepowych półek! "Doszło do rażących uchybień sanitarnych" - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
43
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Wydarzenia Ze zdwojoną siłą powraca temat skażonych Salmonellą przekąsek, dostępnych w sklepach sieci Kaufland. Działania inspekcji sanitarnej wykazały, że producent dopuścił się ogromnych zaniedbań, przez co wszystkie jego wyroby zostały wycofane z obrotu. Sanepid ostrzega: spożycie któregokolwiek z tych produktów niesie za sobą ryzyko poważnego zatrucia pokarmowego.
reklama

Chodzi o chałwy produkowane przez Elis Ali Eski. Pierwsze problem z produktami tej formy pojawiły się już na początku stycznia, o czym informowaliśmy na łamach KCI (m.in. w tym miejscu - KLIK). Jak się okazuje, sprawa przybrała większe rozmiary niż początkowo przypuszczano.

W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 03.01.2024 r.  oraz z dnia 15.01.2024 r., wykryto obecność Salmonella również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski.

- W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi  - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Ich listę znajdziecie w galerii zdjęć pod artykułem

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów:

Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie.

Producent „Elis” Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom podjął działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów

Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama