Reklama

Reklama

Kulinarny sukces uczniów „Troczewskiego” [ZDJĘCIA]

Opublikowano: pt, 18 lut 2022 10:26
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Edukacja W dniu 11 lutego w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Łowiczu odbyły się wojewódzkie eliminacje V Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W eliminacjach uczestniczyło 8 reprezentacji z pięciu szkół : Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Sieradzu, Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu, Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Łowiczu oraz Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 im. doktora Antoniego Troczewskiego w Kutnie.

Reklama

Celem konkursu  było kultywowanie polskich tradycji kulinarnych, upowszechnianie i wzbogacanie wiedzy oraz umiejętności zawodowych uczniów kształcących się w Branżowej Szkole I Stopnia.

W inauguracji uczestniczyli Starosta Łowicki - Marcin Kosiorek, Wicestarosta Łowicki - Piotr Malczyk oraz Dyrektor Wydziału Kontroli i Zarządzania Jednostkami w Starostwie Powiatowym w Łowiczu Ilona Wężowska. 

Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. doktora Antoniego Troczewskiego w Kutnie reprezentowali Martyna Kopańska i Piotr Giziński - uczniowie III klasy Branżowej Szkoły I Stopnia. Do konkursu przygotowywała  uczniów Emilia Durka – nauczyciel przedmiotów zawodowych. Eliminacje konkursowe były podzielone na dwie części. Pierwsza polegała na rozwiązaniu testu  obejmującego materiał z przedmiotów zawodowych z trzech lat nauki. Uczniowie „Troczewskiego”  zdali go perfekcyjnie. Natomiast druga część to wykonanie dania głównego dotyczącego tematu „ Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”. Uczniowie również do tej części sumiennie się przygotowali w szkole, wielokrotnie gotując i ulepszając swoje danie.                                                                                                                            

Reprezentacja „Troczewskiego” zajęła  najwyższe miejsca na podium: 

Martyna Kopańska -  I miejsce  za danie o nazwie „ Flambirowana roladka wołowa, podana na piedestale królowej polskich jarzyn w towarzystwie sosu musztardowo-miodowego z pietruszkowymi kluskami guminowymi”                                                                                                                                                                                               

Piotr Giziński - miejsce II za  „ Śląskie niebo podane w towarzystwie sosu witaminowo-imbirowego z koperkową ciapkapustą i niespodzianką ogórkową”.

Oboje zakwalifikowało się do kolejnego etapu - już ogólnopolskiego. 

Uczniowie walczą przede wszystkim o zwolnienie ich z pierwszej części egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, ale  nie tyko. Są to młode osoby, kochające sztukę kulinarną i szukające wciąż nowych inspiracji do przygotowywania przepysznych dań. 

Uczniowie prócz dyplomu i zakwalifikowania się do etapu ogólnopolskiego otrzymali również inne rzeczowe nagrody np. blender, mikser, książki, słodycze i gadżety. 

Gratulacje i życzenia sukcesu w kolejnym ogólnopolskim etapie!

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)