Konkurs składał się z dwóch części: teoretycznej, wymagającej rozwiązania testu oraz praktycznej, polegającej na przygotowaniu zakąski i dania zasadniczego na temat „Wariacje kulinarne z rybami w roli głównej”. W jury zasiadali wybitni szefowie kuchni, ale też losowo wybrani nauczyciele, a wśród nich Emilia Durka, która przygotowała uczniów do turnieju.
Ocenie podlegały: kreatywność, smak, zgodność przygotowanych potraw z tematem konkursu, ale również serwowanie potraw według inwencji twórczej uczestnika, higiena i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadań. Dania przygotowane przez Marcela Kanasa zapewniły mu bardzo wysokie, drugie miejsce, Ewelina Gontarek zaś uplasowała się na miejscu siódmym.
Oprócz nagród rzeczowych i możliwości udziału w dowolnym szkoleniu kulinarnym uczniowie "Troczewskiego" zdobyli najcenniejszą nagrodę - zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz. Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Info: ZS nr 2 w Kutnie
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.