reklama

Badania żywności – na czym polega i gdzie je przeprowadzić?

Opublikowano:
Autor:

Badania żywności – na czym polega i gdzie je przeprowadzić? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

LifestyleZanim produkty spożywcze trafią do konsumentów, powinny być zweryfikowane pod względem składu i jakości. Badaniami na tej płaszczyźnie zajmuje się akredytowane laboratorium badawcze, które ma odpowiednie kompetencje, by przeprowadzić najbardziej szczegółowe testy.

Na smak i klasę produktów składa się wiele czynników. Kiedy kupujemy je w sklepie, swoje obserwacje możemy oprzeć jedynie na tym, jaki jest zapach jedzenia, jego kolor i smak. Jednak nie możemy zweryfikować składu chemicznego czy obecności pewnych wartości odżywczych. Badanie jakości sprzedawanego jedzenia jest najczęstszym powodem, dla którego żywność trafia do akredytowanego laboratorium badawczego. Szczegółowe analizy dotyczą takich grup produktów jak mleko i przetwory mleczne, przetwory zbożowe, pieczywo, wyroby cukiernicze, mięso i jego przetwory, a także produkty owocowo-warzywne. Jedynie ta żywność, która przejdzie pomyślnie wszystkie testy, będzie mogła trafić na sklepowe półki.

Podstawowy podział metod badawczych

W zasadzie żywność może być badana w odniesieniu do kilku metod, które następnie dzielą się na różne techniki. Pierwsza jest metoda organoleptyczna i wiąże się z oceną jakości za pomocą zmysłów. To tutaj ocenia się walory wizualne, węchowe i smakowe. Na tej podstawie można wybrać produkty, po które konsumenci sięgają. Aby wyciągnąć ostateczne wnioski stosuje się różne techniki statystyczne.

Jednak zanim żywność będzie pod tym kątem analizowana, musi przejść szereg innych badań, które będą wchodziły w skład metod laboratoryjnych. To badania mikrobiologiczne i fizykochemiczne dają wiedzę na temat ewentualnych zanieczyszczeń, obecności leków weterynaryjnych, metali. Pozwalają także oznaczyć wartości odżywcze danego produktu czy ilość witamin.

Kto może przeprowadzać badania żywności?

Aby mieć pewność, że dopuszczona do sprzedaży żywność będzie spełniała wszystkie wymogi, poszczególne produkty powinny trafić do akredytowanego laboratorium badawczego. Wiedza, doświadczenie i odpowiednie zaplecze technologiczne pozwalają na przeprowadzenie szczegółowych badań w odniesieniu do dyrektyw unijnych. J.S. Hamilton Poland wchodzi w skład grupy, która w jest ceniona w naszej części Europy, dlatego przyznanie certyfikatu oznacza, że produkty są bezpieczne i zdrowe.

Co zyskujemy przez zakup przebadanej żywności?

Bardzo dużo słyszymy o powszechnym stosowaniu pestycydów, podawaniu antybiotyków zwierzętom i innych incydentach, które są nie bez znaczenia dla naszego zdrowia. Decydując się na to, by przebadać konkretny produkt w akredytowanym laboratorium badawczym można mieć pod kontrolą zawartość poszczególnych związków lub wyeliminować z obiegu te artykuły, które mogą się okazać bardzo szkodliwe. Renomowane laboratoria badawcze certyfikują produkty. Oznacza to, że szukając poszczególnych artykułów spożywczych w sklepie, klient na wstępie dostaje informację, że podany skład odzwierciedla rzeczywistość, a wszystkie parametry są w granicach normy. Ponieważ trend na zdrowe odżywianie jest coraz wyraźniejszy, chętniej sięgamy po to, co jest zdrowsze.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo