reklama

Coraz mniej żywności, coraz więcej roślin przemysłowych - jaki zmieniło się Polskie rolnictwo od 2002 roku

Opublikowano:
Autor:

Coraz mniej żywności, coraz więcej roślin przemysłowych - jaki zmieniło się Polskie rolnictwo od 2002 roku - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

LifestyleLata 2002 – 2010 to okres między dwoma spisami rolnymi, które prezentują ogólne przemiany w rolnictwie polskim. W okresie tym rozgrywały się szczególnie istotne wydarzenia dla polskiego rolnictwa, takie jak akcesja, dostosowanie krajowej polityki rolnej o wymogów UE, czy realizacja programów pomocowych oraz wprowadzenie WPR.

Rolnictwo na przestrzeni tych ośmiu lat podlegało znacznym zmianom biologicznym, rozwojowi techniki i ekonomii nawożenia, a także zmianom klimatycznym.

Podstawowe zmiany w rolnictwie, które zaszły między 2002 a 2010 rokiem

Między rokiem 2002 a 2010 zaistniało wiele kluczowych zmian, które na dobre zmieniły specyfikę polskiego rolnictwa. Zgodnie z Powszechnymi Spisami Rolnymi, do kluczowych zmian należy zaliczyć:

  • zmniejszenie liczby gospodarstw uprawiających ziemiopłody rolne z 2006,9 tys. do 1448,7 tys.;
  • zwiększenie średniej powierzchni zasiewów upraw rolnych ogółem o 34,3% - z 5,36 ha do 7,20 ha;
  • zmniejszenie powierzchni zasiewów o 3,1% z 10,8 mln ha do 10,4 mln ha wśród gospodarstw o wielkości do 1 ha UR;
  • zmniejszenie zasiewów w sektorze publicznym do 1,9% i niewielki wzrost zasiewów w sektorze prywatnym o 0,2%;
  • zwiększenie uprawy zbóż intensywnych (jęczmienia, pszenżyta, pszenicy) z 55,5% do 61,95%;
  • zwiększenie udziału zbóż ozimych w powierzchni zasiewów zbóż podstawowych z 57,8 do 62,6%.
Co więcej, w porównaniu do roku 2002 zmniejszyły się również uprawy:

  • ziemniaków o 51,7% (415,1 tys. ha);
  • zbóż o 7,8% (647,3 tys. ha);
  • strączkowych jadalnych o 3,7% (1,7 tys. ha).
Zwiększyła się natomiast powierzchnia upraw:

  • roślin pastewnych o 53,8% (302,2 tys. ha);
  • roślin przemysłowych o 54,8% (414,9 tys. ha).

Ocena zmian zużycia nawozów w gospodarstwach rolnych

Zużycie nawozów to niezwykle ważny wskaźnik intensywności produkcji rolnej, a także w sposób pośredni reprezentuje kondycję finansową gospodarstw rolnych. Między rokiem 2002 a 2010 liczba gospodarstw rolnych stosujących przynajmniej jeden rodzaj nawozów mineralnych wzrosła o 29,6% (115,5 tys.), przy czym w 2010 roku aż 76,8% ogółu gospodarstw rolnych z uprawami polowymi stosowało nawozy mineralne – wzrost o 23% względem roku 2002.

W 2010 roku wzrosło również wykorzystanie nawozów azotowych do 45%, a 89,5% gospodarstw rolnych stosowało również nawozy azotowe w produkcji rolnej. Użycie nawozów wieloskładnikowych zmalało i wyniosło 7% w 2010 roku, jednak wzrosła ilość gospodarstw, które wykorzystywały te nawozy (56,9%).

W przestrzeni ośmiu lat zmniejszyło się także wykorzystanie nawozów fosforowych (73,1%) i potasowych (73,3%). Zmniejszyła się również liczba gospodarstw wykorzystujących nawozy wapniowe o 39%.

Słowem podsumowania

Ilość gospodarstw rolnych, które specjalizowały się w uprawach polowych w latach 2002 – 2010 zmniejszyła się z 726,2 tys. do 658,9 tys, a ich udział w ogólnej liczbie gospodarstw wzrósł o 6,8%. Największy spadek liczby gospodarstw odnotowano w grupie gospodarstw najmniejszych z powierzchnią do 2 ha UR, a liczba gospodarstw większych zwiększyła się.

Warto zwrócić uwagę na zwiększenie się intensywności produkcji roślinnej. W ciągu ośmiu lat wzrosło wykorzystanie nawozów NPK o 27,3% i wapniowych o 9,6%. Polskie gospodarstwa rolne wykazują także tendencję do większej specjalizacji produkcji roślinnej zbóż i roślin uprawnych o zbliżonej technologii produkcji.

Autor: M. Woźniak

Materiał powstał przy współpracy z Dr Green – innowacyjnego producenta nawozów

Źródła:

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo