Podstawowe zmiany w rolnictwie, które zaszły między 2002 a 2010 rokiem
Między rokiem 2002 a 2010 zaistniało wiele kluczowych zmian, które na dobre zmieniły specyfikę polskiego rolnictwa. Zgodnie z Powszechnymi Spisami Rolnymi, do kluczowych zmian należy zaliczyć:- zmniejszenie liczby gospodarstw uprawiających ziemiopłody rolne z 2006,9 tys. do 1448,7 tys.;
- zwiększenie średniej powierzchni zasiewów upraw rolnych ogółem o 34,3% - z 5,36 ha do 7,20 ha;
- zmniejszenie powierzchni zasiewów o 3,1% z 10,8 mln ha do 10,4 mln ha wśród gospodarstw o wielkości do 1 ha UR;
- zmniejszenie zasiewów w sektorze publicznym do 1,9% i niewielki wzrost zasiewów w sektorze prywatnym o 0,2%;
- zwiększenie uprawy zbóż intensywnych (jęczmienia, pszenżyta, pszenicy) z 55,5% do 61,95%;
- zwiększenie udziału zbóż ozimych w powierzchni zasiewów zbóż podstawowych z 57,8 do 62,6%.
- ziemniaków o 51,7% (415,1 tys. ha);
- zbóż o 7,8% (647,3 tys. ha);
- strączkowych jadalnych o 3,7% (1,7 tys. ha).
- roślin pastewnych o 53,8% (302,2 tys. ha);
- roślin przemysłowych o 54,8% (414,9 tys. ha).
Ocena zmian zużycia nawozów w gospodarstwach rolnych
Zużycie nawozów to niezwykle ważny wskaźnik intensywności produkcji rolnej, a także w sposób pośredni reprezentuje kondycję finansową gospodarstw rolnych. Między rokiem 2002 a 2010 liczba gospodarstw rolnych stosujących przynajmniej jeden rodzaj nawozów mineralnych wzrosła o 29,6% (115,5 tys.), przy czym w 2010 roku aż 76,8% ogółu gospodarstw rolnych z uprawami polowymi stosowało nawozy mineralne – wzrost o 23% względem roku 2002.W 2010 roku wzrosło również wykorzystanie nawozów azotowych do 45%, a 89,5% gospodarstw rolnych stosowało również nawozy azotowe w produkcji rolnej. Użycie nawozów wieloskładnikowych zmalało i wyniosło 7% w 2010 roku, jednak wzrosła ilość gospodarstw, które wykorzystywały te nawozy (56,9%).
W przestrzeni ośmiu lat zmniejszyło się także wykorzystanie nawozów fosforowych (73,1%) i potasowych (73,3%). Zmniejszyła się również liczba gospodarstw wykorzystujących nawozy wapniowe o 39%.
Słowem podsumowania
Ilość gospodarstw rolnych, które specjalizowały się w uprawach polowych w latach 2002 – 2010 zmniejszyła się z 726,2 tys. do 658,9 tys, a ich udział w ogólnej liczbie gospodarstw wzrósł o 6,8%. Największy spadek liczby gospodarstw odnotowano w grupie gospodarstw najmniejszych z powierzchnią do 2 ha UR, a liczba gospodarstw większych zwiększyła się.Warto zwrócić uwagę na zwiększenie się intensywności produkcji roślinnej. W ciągu ośmiu lat wzrosło wykorzystanie nawozów NPK o 27,3% i wapniowych o 9,6%. Polskie gospodarstwa rolne wykazują także tendencję do większej specjalizacji produkcji roślinnej zbóż i roślin uprawnych o zbliżonej technologii produkcji.
Autor: M. Woźniak
Materiał powstał przy współpracy z Dr Green – innowacyjnego producenta nawozów
Źródła: