Elektryczna maszynka do mielenia mięsa - co wybrać?

Opublikowano:
Autor:

Elektryczna maszynka do mielenia mięsa - co wybrać? - Zdjęcie główne

Elektryczna maszynka do mielenia mięsa - co wybrać?

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle Maszynka do mielenia mięsa to świetne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy w ciągu minuty lub dwóch chcą samodzielnie przygotować sobie składniki na pulpety, spaghetti bolognese lub do robienia kiełbas. To jednak nie wszystko, w czym może nam pomóc to urządzenie.

Maszynka do mielenia mięsa - cenne wyposażenie kuchni

Maszynka do mięsa to bardzo przydatne urządzenie małego AGD, którego nie powinno zabraknąć w kuchni osób, które naprawdę lubią gotować i robią to często. Maszynka sprawdzi się w każdym domu, wykorzystać ją można zarówno do obróbki mięsa, jak i innych składników w twojej kuchni. Kluczowe w wyborze są przede wszystkim jej funkcje i wydajność mielenia, a więc parametr, który informuje, jak wiele kilogramów mięsa w ciągu minuty jest w stanie przygotować urządzenie. 

Ważne jest przede wszystkim, jaka maszynka zostanie przez ciebie wybrana. Opcje są dwie - maszynki ręczne i elektryczne. Te pierwsze już właściwie prawie wyszły z użycia. Wymagają bowiem dużo siły, nie dają też tak idealnej jakości rozdrobnionego mięsa. Maszynki elektryczne natomiast wykonane najczęściej ze stali szlachetnej są nie tylko bardzo skuteczne, ale i wydajne, a poza tym nie wymagają tyle zaangażowania od użytkownika. Kluczowe jest, aby maszynka delikatnie mieliła, a nie szarpała mięso. Oczywiście możesz uzyskać różną jego grubość, dopasowując do maszynki odpowiednie sitko. 

Elektryczna maszynka do mielenia mięsa - funkcje

Maszynka do mielenia mięsa powinna być wyposażona w odpowiednią ilość sitek i przyrządów pomocniczych, które pozwalają przygotowywać różnego rodzaju produkty, nie tylko mielone mięso. Zanim jednak zwrócisz uwagę na sitka, sprawdź, jak prezentuje się podstawowa konstrukcja maszyny. Przede wszystkim skontroluj, jaką moc ma urządzenie, jaką wydajność mielenia (do domowego użytku optymalne są wartości 1-1,5 kg/min). Koniecznie upewnij się, że ślimak wykonany jest ze stali szlachetnej. Od mocy i wydajności mielenia zależeć będzie efektywność pracy urządzenia, tempo twojej pracy w kuchni oraz łatwość przygotowywania kolejnych dań. Warto także przyjrzeć się budowie pod kątem prostoty czyszczenia poszczególnych elementów urządzenia. 

Bardzo ważnym przedmiotem oceny powinny być oczywiście sitka oraz nakładki. Od nich zależy bowiem, co będziesz mogła zrobić z kawałków mięsa. Sitka powinny różnić się liczbą i średnicą oczek. Optymalne rozwiązanie to 3 sitka o średnicy 3mm / 5mm / 7mm / oraz 4. sitko z oczkiem w kształcie wentylatora. Najmniejsze otwory świetnie sprawdzą się na przykład do mielenia maku, średnie stosuje się do wszelkiego rodzaju mięs, a także serów. W końcu największe służą do przygotowywania mięsa na kiełbasę, natomiast spora część urządzeń posiada osobną nakładkę masarską, która dodatkowo ułatwia natychmiastowe napełnienie kiełbas.

ręczna maszynka do mielenia mięsa

Generalnie wyróżnia się dwa rodzaje maszynek do mielenia- elektryczne i ręczne. Te drugie są już raczej rzadkością. Modele zasilane prądem są łatwe i szybkie w obsłudze. Zasadniczy wpływ na to ma moc urządzenia. Im większa tym bardziej efektywne mielenie, czyli skuteczne mielenie nawet twardych produktów. Moc silnika podawana jest w watach. Na potrzeby domowe najlepiej by wynosiła minimum 500 W. Na podstawie mocy ustala się wydajność mielenia, czyli przelicznik masy mięsa, jaką urządzenie jest w stanie zmielić w czasie 1 minuty. Za standard uznaje się około 1,5 kg/min.

Inne ciekawe rozwiązania to:

  • nasadka do kuchni orientalnej, kulki kebbe,
  • sitko do przecierania pomidorów,
  • nakładka tnąca w paski,
  • nakładka tnąca w plasterki,
  • nakładka do tarcia ziemniaków.
Cennym dodatkiem będzie także miska na mięso dopasowana do urządzenia oraz popychacz z wygodną rączką. Warto także przyjrzeć się funkcjom urządzenia. Z pewnością cennym rozwiązaniem jest automatyczny wyłącznik, który ochroni urządzenie przed przegrzaniem. Bieg wsteczny z kolei pomaga przy mieleniu twardego i żylastego miewa. Możliwość cofnięcia obrotu maszynki pozwala usunąć chrząstki i twarde włókna. Warto oczywiście upewnić się także, czy maszynka ma odpowiednio długi przewód, który umożliwi swobodną pracę. Plusem będzie także opakowanie na wszystkie akcesoria, które uchroni cię przed ich zgubieniem. Sitka łatwo mogą się bowiem zawieruszyć.

Domowe mielenie mięsa. Maszynki i ich zalety

Maszynka elektryczna to rozwiązanie, które pozwala zupełnie odmienić oblicze domowej kuchni. Przede wszystkim masz możliwość kupienia naprawdę świeżego mięsa i zmielenia go w takiej ilości, jaka jest dokładnie potrzebna ci w danym momencie. Masz pewność, że mięso zostało zmielone przed chwilą, a nie kilkanaście godzin lub kilka dni temu. Takie mięso świetnie nadaje się to pulpetów, kotletów różnego rodzaju, włoskiego bolognese, jak i samodzielnego robienia kiełbasy. Niektóre maszynki mają dodatkowe funkcje, które sprawiają, że bardziej przypominają roboty kuchenne. Możesz w nich mielić inne składniki, przecierać pomidory, niektóre mielą także ziarna kawy. Nie jesteś już skazana na gotowe produkty wątpliwej świeżości. Ty decydujesz, co, kiedy i w jakich ilościach przygotowujesz.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE