Maszynka do mielenia mięsa - cenne wyposażenie kuchni
Maszynka do mięsa to bardzo przydatne urządzenie małego AGD, którego nie powinno zabraknąć w kuchni osób, które naprawdę lubią gotować i robią to często. Maszynka sprawdzi się w każdym domu, wykorzystać ją można zarówno do obróbki mięsa, jak i innych składników w twojej kuchni. Kluczowe w wyborze są przede wszystkim jej funkcje i wydajność mielenia, a więc parametr, który informuje, jak wiele kilogramów mięsa w ciągu minuty jest w stanie przygotować urządzenie.Ważne jest przede wszystkim, jaka maszynka zostanie przez ciebie wybrana. Opcje są dwie - maszynki ręczne i elektryczne. Te pierwsze już właściwie prawie wyszły z użycia. Wymagają bowiem dużo siły, nie dają też tak idealnej jakości rozdrobnionego mięsa. Maszynki elektryczne natomiast wykonane najczęściej ze stali szlachetnej są nie tylko bardzo skuteczne, ale i wydajne, a poza tym nie wymagają tyle zaangażowania od użytkownika. Kluczowe jest, aby maszynka delikatnie mieliła, a nie szarpała mięso. Oczywiście możesz uzyskać różną jego grubość, dopasowując do maszynki odpowiednie sitko.
Elektryczna maszynka do mielenia mięsa - funkcje
Maszynka do mielenia mięsa powinna być wyposażona w odpowiednią ilość sitek i przyrządów pomocniczych, które pozwalają przygotowywać różnego rodzaju produkty, nie tylko mielone mięso. Zanim jednak zwrócisz uwagę na sitka, sprawdź, jak prezentuje się podstawowa konstrukcja maszyny. Przede wszystkim skontroluj, jaką moc ma urządzenie, jaką wydajność mielenia (do domowego użytku optymalne są wartości 1-1,5 kg/min). Koniecznie upewnij się, że ślimak wykonany jest ze stali szlachetnej. Od mocy i wydajności mielenia zależeć będzie efektywność pracy urządzenia, tempo twojej pracy w kuchni oraz łatwość przygotowywania kolejnych dań. Warto także przyjrzeć się budowie pod kątem prostoty czyszczenia poszczególnych elementów urządzenia.Bardzo ważnym przedmiotem oceny powinny być oczywiście sitka oraz nakładki. Od nich zależy bowiem, co będziesz mogła zrobić z kawałków mięsa. Sitka powinny różnić się liczbą i średnicą oczek. Optymalne rozwiązanie to 3 sitka o średnicy 3mm / 5mm / 7mm / oraz 4. sitko z oczkiem w kształcie wentylatora. Najmniejsze otwory świetnie sprawdzą się na przykład do mielenia maku, średnie stosuje się do wszelkiego rodzaju mięs, a także serów. W końcu największe służą do przygotowywania mięsa na kiełbasę, natomiast spora część urządzeń posiada osobną nakładkę masarską, która dodatkowo ułatwia natychmiastowe napełnienie kiełbas.
Generalnie wyróżnia się dwa rodzaje maszynek do mielenia- elektryczne i ręczne. Te drugie są już raczej rzadkością. Modele zasilane prądem są łatwe i szybkie w obsłudze. Zasadniczy wpływ na to ma moc urządzenia. Im większa tym bardziej efektywne mielenie, czyli skuteczne mielenie nawet twardych produktów. Moc silnika podawana jest w watach. Na potrzeby domowe najlepiej by wynosiła minimum 500 W. Na podstawie mocy ustala się wydajność mielenia, czyli przelicznik masy mięsa, jaką urządzenie jest w stanie zmielić w czasie 1 minuty. Za standard uznaje się około 1,5 kg/min.
Inne ciekawe rozwiązania to:
- nasadka do kuchni orientalnej, kulki kebbe,
- sitko do przecierania pomidorów,
- nakładka tnąca w paski,
- nakładka tnąca w plasterki,
- nakładka do tarcia ziemniaków.