Olej z czarnuszki - co to jest?
Olej z czarnuszki pozyskiwany jest z nasion czarnuszki siewnej (Nigella Sativa), rosnącej głównie na terenach Europy Wschodniej i Azji Zachodniej. Olej z czarnuszki uznawany jest za skarbnicę substancji odżywczych. W jego składzie znajdziemy między innymi:
· nienasycone kwasy tłuszczowe - ok. 85% składu (ok. 60% - kwas linolowy (omega-6), ok. 25% kwas oleinowy (omega 9), ok. 1% kwas alfa-linolenowy (omega-3);
· witaminy: E, biotynę, beta-karoten;
· sole mineralne: cynk, wapń, miedź, potas, żelazo;
· tymochinon - składnik o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbólowych; jego działanie można porównać do działania aspiryny;
· sterole;
· olejki eteryczne, np: tymohydrochinon, ditymochinon, p-cymen, nigellon, karwakrol i tymol.
Olej z czarnuszki charakteryzuje się specyficznym, wyrazistym, dość ostrym smakiem. Ma gęstą konsystencję i miodowy lub brązowy kolor. Więcej na ten temat znajdziesz pod adresem https://zielares.pl/blog/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-przeciwwskazania-zastosowanie/
Olej z czarnuszki - właściwości
Olej z czarnuszki znany był już w czasach starożytnych, wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu wielu dolegliwości. Po dziś dzień znany jest ze swojego korzystnego działania na organizm człowieka. Wśród potwierdzonych właściwości leczniczych oleju z czarnuszki wyróżniamy:
· działanie antyoksydacyjne - olej z czarnuszki wykazuje właściwości obniżające poziom stresu oksydacyjnego, pomaga też utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi;
· korzystne działanie na układ immunologiczny - olej z czarnuszki wspiera działanie układu odpornościowego i chroni przed chorobami autoimmunologicznymi;
· działanie przeciwalergiczne - zawartość tymochinonu sprawia, że olej sprawdzi się u osób z alergią. Składnik ten może łagodzić objawy alergii, ale, w przeciwieństwie do leków antyhistaminowych, nie wywołuje skutków ubocznych;
· wsparcie układu pokarmowego - olej z czarnuszki może łagodzić niektóre schorzenia układu pokarmowego, takie jak refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy czy zatrucie pokarmowe. Wpływa korzystnie na pracę wątroby i wykazuje działanie ochronne przed bakterią Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za powstawanie wrzodów;
· regulacja poziomu cukru i cholesterolu we krwi - olejek z czarnuszki może przyczyniać się do zahamowania rozwoju cukrzycy typu 2 czy miażdżycy;
· wykazuje właściwości przeciwbólowe i rozkurczowe;
· działa antybakteryjnie;
· wspomaga układ oddechowy - olej z czarnuszki ma zdolność rozrzedzania wydzieliny, ułatwiając jej odkrztuszanie przy schorzeniach dróg oddechowych;
· właściwości antynowotworowe - zawartość tymochinonu sprawia, że olej ma potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. Szacuje się, że może mieć wpływ na zahamowanie rozwoju i zniszczenie komórek nowotworowych.
Olej z czarnuszki - jak stosować?
Olej z czarnuszki może być stosowany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci. Na początku zaleca się podawać tylko kilka kropel oleju, aby przyzwyczaić się do jego smaku. Następnie dawkę można zwiększyć do ok. ¼ łyżeczki u dzieci powyżej 1 roku życia i stopniowo zwiększać aż do 1 łyżeczki przed ukończeniem 6 roku życia. Osobom dorosłym zaleca się spożywać łyżeczkę oleju dwa razy dziennie przed posiłkiem.
Olej z czarnuszki - przeciwwskazania
Olej z czarnuszki to substancja naturalna, która powinna być bezpieczna w stosowaniu, choć może wywołać reakcję alergiczną. Ze względu na działanie przeciwskurczowe oleju nie zaleca się kobietom w ciąży, ponieważ może wpłynąć na spowolnienie skurczów macicy. W grupie osób z przeciwwskazaniami do zażywania oleju z czarnuszki znajdują się także panie karmiące piersią. Zawarte w oleju fitoestrogeny mogą zaburzyć prawidłowy proces laktacji. Olej nie jest zalecany także osobom z hipotensją, czyli podwyższonym ciśnieniem krwi.
Jeśli zaciekawił Cię temat witamin i minerałów oraz ich właściwości, poczytaj o nich więcej na blogu Zielares pod adresem: https://zielares.pl