reklama

Olej z czarnuszki - właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Olej z czarnuszki - właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania - Zdjęcie główne

Olej z czarnuszki - właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

LifestyleOlej z czarnuszki to naturalna substancja znana z szerokich właściwości prozdrowotnych. Już w czasach starożytnego Egiptu nazywano ten składnik „Złotem Faraonów”. Olej z czarnuszki wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych i tymochinonu - substancji o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Jakie są właściwości oleju z czarnuszki, jak go stosować i czy są jakieś przeciwwskazania?

Olej z czarnuszki - co to jest? 

Olej z czarnuszki pozyskiwany jest z nasion czarnuszki siewnej (Nigella Sativa), rosnącej głównie na terenach Europy Wschodniej i Azji Zachodniej. Olej z czarnuszki uznawany jest za skarbnicę substancji odżywczych. W jego składzie znajdziemy między innymi: 

·        nienasycone kwasy tłuszczowe - ok. 85% składu (ok. 60% - kwas linolowy (omega-6), ok. 25% kwas oleinowy (omega 9), ok. 1% kwas alfa-linolenowy (omega-3); 

·        witaminy: E, biotynę, beta-karoten; 

·        sole mineralne: cynk, wapń, miedź, potas, żelazo; 

·        tymochinon - składnik o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbólowych; jego działanie można porównać do działania aspiryny; 

·        sterole; 

·        olejki eteryczne, np: tymohydrochinon, ditymochinon, p-cymen, nigellon, karwakrol i tymol. 

 

Olej z czarnuszki charakteryzuje się specyficznym, wyrazistym, dość ostrym smakiem. Ma gęstą konsystencję i miodowy lub brązowy kolor. Więcej na ten temat znajdziesz pod adresem https://zielares.pl/blog/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-przeciwwskazania-zastosowanie/

 

Olej z czarnuszki - właściwości 

Olej z czarnuszki znany był już w czasach starożytnych, wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu wielu dolegliwości. Po dziś dzień znany jest ze swojego korzystnego działania na organizm człowieka. Wśród potwierdzonych właściwości leczniczych oleju z czarnuszki wyróżniamy: 

·        działanie antyoksydacyjne - olej z czarnuszki wykazuje właściwości obniżające poziom stresu oksydacyjnego, pomaga też utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi; 

·        korzystne działanie na układ immunologiczny - olej z czarnuszki wspiera działanie układu odpornościowego i chroni przed chorobami autoimmunologicznymi; 

·        działanie przeciwalergiczne - zawartość tymochinonu sprawia, że olej sprawdzi się u osób z alergią. Składnik ten może łagodzić objawy alergii, ale, w przeciwieństwie do leków antyhistaminowych, nie wywołuje skutków ubocznych; 

·        wsparcie układu pokarmowego - olej z czarnuszki może łagodzić niektóre schorzenia układu pokarmowego, takie jak refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy czy zatrucie pokarmowe. Wpływa korzystnie na pracę wątroby i wykazuje działanie ochronne przed bakterią Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za powstawanie wrzodów; 

·        regulacja poziomu cukru i cholesterolu we krwi - olejek z czarnuszki może przyczyniać się do zahamowania rozwoju cukrzycy typu 2 czy miażdżycy; 

·        wykazuje właściwości przeciwbólowe i rozkurczowe; 

·        działa antybakteryjnie; 

·        wspomaga układ oddechowy - olej z czarnuszki ma zdolność rozrzedzania wydzieliny, ułatwiając jej odkrztuszanie przy schorzeniach dróg oddechowych; 

·        właściwości antynowotworowe - zawartość tymochinonu sprawia, że olej ma potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. Szacuje się, że może mieć wpływ na zahamowanie rozwoju i zniszczenie komórek nowotworowych. 

 

Olej z czarnuszki - jak stosować? 

Olej z czarnuszki może być stosowany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci. Na początku zaleca się podawać tylko kilka kropel oleju, aby przyzwyczaić się do jego smaku. Następnie dawkę można zwiększyć do ok. ¼ łyżeczki u dzieci powyżej 1 roku życia i stopniowo zwiększać aż do 1 łyżeczki przed ukończeniem 6 roku życia. Osobom dorosłym zaleca się spożywać łyżeczkę oleju dwa razy dziennie przed posiłkiem. 

 

Olej z czarnuszki - przeciwwskazania 

Olej z czarnuszki to substancja naturalna, która powinna być bezpieczna w stosowaniu, choć może wywołać reakcję alergiczną. Ze względu na działanie przeciwskurczowe oleju nie zaleca się kobietom w ciąży, ponieważ może wpłynąć na spowolnienie skurczów macicy. W grupie osób z przeciwwskazaniami do zażywania oleju z czarnuszki znajdują się także panie karmiące piersią. Zawarte w oleju fitoestrogeny mogą zaburzyć prawidłowy proces laktacji. Olej nie jest zalecany także osobom z hipotensją, czyli podwyższonym ciśnieniem krwi.

 

Jeśli zaciekawił Cię temat witamin i minerałów oraz ich właściwości, poczytaj o nich więcej na blogu Zielares pod adresem: https://zielares.pl

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE