Wyciągi ziołowe
Jeśli chodzi o suplementy na odporność to bardzo skutecznym działaniem wykazują się zwłaszcza kombinacje wyciągów ziołowych. Można je stosować zarówno prewencyjnie w okresie zwiększonej szansy na zachorowanie albo podawać, aby zwalczyć objawy przeziębienia. Są dostępne na przykład w formie naparów, które wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut i po chwili wypić. Warto także wiedzieć, że niektóre zestawy ziołowe można stosować do inhalacji. W takim przypadku działają bezpośrednio na objawy przeziębienia w postaci zatkanych dróg oddechowych. Stosuje się je w bardzo prosty sposób. Do miski wsypuje się garść ziół i zalewa wrzątkiem, a następnie należy wdychać powstające opary pod ręcznikiem przez okres co najmniej kilkudziesięciu minut.
Wśród najpopularniejszych suplementów diety, które wspomagają odporność w trakcie pierwszych objawów przeziębienia warto wymienić wyciąg z czosnku oraz z kłącza imbiru. Są to produkty o szerokim spektrum działania. Allicyna zawarta w czosnku działa bakteriobójczo, natomiast substancje zawarte w kłączu imbiru wzmacniają funkcjonowanie systemu odpornościowego oraz rozgrzewają organizm, co przyspiesza walkę z chorobą. Wyciągi nie działają jednak tak skutecznie jak znane leki przeciwwirusowe, dlatego należy stosować je w przypadku mniej poważnych objawów.
Zestawy witamin
Zestawy witaminowe to produkt po który warto sięgać, gdy nasza dieta nie zawiera odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Zdrowe odżywianie to podstawa, ale żyjąc w nieustannym pośpiechu czasem nie mamy możliwości, aby przyrządzać pełnowartościowe i dobrze zbilansowane posiłki. Uzupełnieniem diety są witaminy, które znajdziemy zarówno w kapsułkach, tabletkach lub w formie proszku rozpuszczanego w ciepłej wodzie.
Gdy zależy nam na wzmocnieniu odporności to powinniśmy przede wszystkim szukać produktów, gdzie w składzie znajdziemy tran. Jest to olej z wątroby ryb z rodziny dorszowatych o dobroczynnym działaniu na nasz organizm. Pozwala uzupełnić niedobór kwasów omega-3 oraz zawiera niezbędne witaminy A, E oraz D3. Spożywanie tranu zalecane jest zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Głównie dlatego, że przez brak słońca nie dostarczamy naszemu organizmowi wystarczającej dawki witaminy D, której nieobecność znacząco obniża odporność.