Działania mają związek z ujawnianiem przez Dziennikarzy "Superwizjera" TVN nieprawidłowości w jednej z mazowieckich ubojni. Jak ujawniono, trafiało tam chore i martwe bydło, które następnie, wbrew prawu, było przerabiane na mięso. Dopuszczanie chorych zwierząt do uboju odbywało się bez obecności lekarza weterynarii, a certyfikaty o przydatności mięsa do spożycia wystawiali pracownicy ubojni.
Ten proceder wstrząsnął opinią publiczną, a Inspektoraty Weterynarii zapowiadają kontrole. Obejmą one także nasze województwo, o czym informuje Roman Owecki, Łódzki Wojewódzki Inspektor Weterynarii.
- Przedstawiony materiał był wręcz przerażający. Poleciłem powiatowym lekarzom weterynarii wzmożenie czujności i nadzoru sprawowanego nie tylko nad rzeźniami zajmującymi się ubojem bydła, ale również trzody chlewnej – mówi w rozmowie z Radiem Łódź Roman Owecki.
Więcej w materiale Radia Łódź – KLIK.