reklama

Czym jest kawa rzemieślnicza? Co ją wyróżnia?

Opublikowano:
Autor:

Czym jest kawa rzemieślnicza? Co ją wyróżnia? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WydarzeniaKawa jest produktem powszechnie dostępnym, cieszącym się ogromną popularnością na całym świecie. W Polsce ze względu na warunki klimatycznie nie uprawia się kawowców, dlatego konieczny jest import ziaren. Można jednak cieszyć się niezwykle aromatycznym i smacznym naparem, gdyż świeże ziarna posiada w swojej ofercie każda dobra palarnia kawy. Do wyboru mamy wiele gatunków, które różnią się od siebie pod wieloma względami. Nie tylko o nutę smakową i zapachową, ale przede wszystkim o jakość. Tymi najbardziej cenionymi są kawy speciality, które nie pochodzą jednak z masowej produkcji. Proces ich powstawania jest ściśle nadzorowany na dosłownie każdym etapie, zaczynając już od uprawy roślin.

Czym jest tak naprawdę kawa rzemieślnicza?

Dla niektórych osób termin kawy rzemieślniczej jest czymś zupełnie nowym i nie wiedzą, w czym tkwi jej wyjątkowość. Z tym co znajdziemy na sklepowych półkach w popularnych dyskontach spożywczych, ma niewiele wspólnego – tyle że powstała z ziaren kawowca. Kawy rzemieślnicze są produktem pozyskanym ze starannie wyselekcjonowanych plantacji, do którego produkcji użyto wyłącznie tradycyjnych metod obróbki. Wszystko to przekłada się na uzyskanie kawy o unikalnym smaku i aromacie, której nie da się pomylić z żadną inną. Jest to prawdziwy specjał dla miłośników małej czarnej. Kawowce muszą rosnąć w konkretnych warunkach i na określonej wysokości. Znaczenie ma nasłonecznienie i temperatura. Wszystko to wpływa na późniejszy smak naparu. Najlepsze kawy to te pozyskiwane z ziaren drzew rosnących bardzo wysoko, gdzie panuje optymalny poziom wilgotności i warunki termiczne. Kawy rzemieślnicze mają to do siebie, że są uprawiane w sposób naturalny, bez stosowania chemicznych środków zabezpieczających przed szkodnikami i patogenami. Wszystko jest potwierdzone odpowiednimi certyfikatami.

Kawy speciality

Produkcja kaw rzemieślniczych ze względu na duże wymagania i czasochłonność jest mocno ograniczona. Dla koncernów przesyłowych jest to proces zbyt żmudny i mało opłacalny. Nie mają nawet możliwości dotarcia maszynami do wąsko położnych plantacji. Wspomaganie chemią również jest zabronione, przez co plony są dużo mniejsze. Kawy speciality powstają z ziaren zbieranych ręcznie, starannie wyselekcjonowanych – wszystkie niedojrzałe czy nadpsute owoce są odrzucane. W palarniach rzemieślniczych kawa wypalana jest w różnym stopniu – od jasnego do ciemnego. Wszystko odbywa się powoli, z zastosowaniem odpowiedniej temperatury. Służy to uzyskaniu jak najlepszego smaku i aromatu. W przypadku przemysłowych palarni stosuje się zbyt ciemny stopień wypalania w celu zamaskowania niedoskonałości ziaren i ich słabej jakości. Napar staje się pełen goryczy, wręcz niemożliwe jest poznanie bogatego bukietu smaku – słodkości, kwasowości, nut korzennych, kwiatowych itd. W przypadku kaw speciality można mówić zarówno o esencjonalnym naparze intensywnym w smaku, jak również o tym delikatniejszym i nadal niezwykle aromatycznym.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo