Reklama

Reklama

Czym jest kawa rzemieślnicza? Co ją wyróżnia?

Opublikowano: 22 października 2020 09:46
Autor: Materiał zewnętrzny

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

wydarzenia Kawa jest produktem powszechnie dostępnym, cieszącym się ogromną popularnością na całym świecie. W Polsce ze względu na warunki klimatycznie nie uprawia się kawowców, dlatego konieczny jest import ziaren. Można jednak cieszyć się niezwykle aromatycznym i smacznym naparem, gdyż świeże ziarna posiada w swojej ofercie każda dobra palarnia kawy. Do wyboru mamy wiele gatunków, które różnią się od siebie pod wieloma względami. Nie tylko o nutę smakową i zapachową, ale przede wszystkim o jakość. Tymi najbardziej cenionymi są kawy speciality, które nie pochodzą jednak z masowej produkcji. Proces ich powstawania jest ściśle nadzorowany na dosłownie każdym etapie, zaczynając już od uprawy roślin.

Reklama

Czym jest tak naprawdę kawa rzemieślnicza?

Dla niektórych osób termin kawy rzemieślniczej jest czymś zupełnie nowym i nie wiedzą, w czym tkwi jej wyjątkowość. Z tym co znajdziemy na sklepowych półkach w popularnych dyskontach spożywczych, ma niewiele wspólnego – tyle że powstała z ziaren kawowca. Kawy rzemieślnicze są produktem pozyskanym ze starannie wyselekcjonowanych plantacji, do którego produkcji użyto wyłącznie tradycyjnych metod obróbki. Wszystko to przekłada się na uzyskanie kawy o unikalnym smaku i aromacie, której nie da się pomylić z żadną inną. Jest to prawdziwy specjał dla miłośników małej czarnej. Kawowce muszą rosnąć w konkretnych warunkach i na określonej wysokości. Znaczenie ma nasłonecznienie i temperatura. Wszystko to wpływa na późniejszy smak naparu. Najlepsze kawy to te pozyskiwane z ziaren drzew rosnących bardzo wysoko, gdzie panuje optymalny poziom wilgotności i warunki termiczne. Kawy rzemieślnicze mają to do siebie, że są uprawiane w sposób naturalny, bez stosowania chemicznych środków zabezpieczających przed szkodnikami i patogenami. Wszystko jest potwierdzone odpowiednimi certyfikatami.

Kawy speciality

Produkcja kaw rzemieślniczych ze względu na duże wymagania i czasochłonność jest mocno ograniczona. Dla koncernów przesyłowych jest to proces zbyt żmudny i mało opłacalny. Nie mają nawet możliwości dotarcia maszynami do wąsko położnych plantacji. Wspomaganie chemią również jest zabronione, przez co plony są dużo mniejsze. Kawy speciality powstają z ziaren zbieranych ręcznie, starannie wyselekcjonowanych – wszystkie niedojrzałe czy nadpsute owoce są odrzucane. W palarniach rzemieślniczych kawa wypalana jest w różnym stopniu – od jasnego do ciemnego. Wszystko odbywa się powoli, z zastosowaniem odpowiedniej temperatury. Służy to uzyskaniu jak najlepszego smaku i aromatu. W przypadku przemysłowych palarni stosuje się zbyt ciemny stopień wypalania w celu zamaskowania niedoskonałości ziaren i ich słabej jakości. Napar staje się pełen goryczy, wręcz niemożliwe jest poznanie bogatego bukietu smaku – słodkości, kwasowości, nut korzennych, kwiatowych itd. W przypadku kaw speciality można mówić zarówno o esencjonalnym naparze intensywnym w smaku, jak również o tym delikatniejszym i nadal niezwykle aromatycznym.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną
logowanie / rejestracja

Rejestracja daje dostęp do treści i specjalnych funkcji tylko dla naszych stałych czytelników. Rejestracja jest bezpłatna i bezpieczna. Po wciśnięciu klawisza "zarejestruj" otrzymasz powitalny e-mail zawierający więcej informacji.

zaloguj się
e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła?

rejestracja
e-mail
hasło
powtórz hasło

Aby mieć zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych w postaci adresu e-mail celem umożliwienia przedstawiania informacji handlowych na temat naszych towarów lub usług za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej, prosimy o wyrażenie poniżej wskazanych zgód

** Zgoda wymagana.

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.