Czym jest tak naprawdę kawa rzemieślnicza?
Dla niektórych osób termin kawy rzemieślniczej jest czymś zupełnie nowym i nie wiedzą, w czym tkwi jej wyjątkowość. Z tym co znajdziemy na sklepowych półkach w popularnych dyskontach spożywczych, ma niewiele wspólnego – tyle że powstała z ziaren kawowca.
Kawy rzemieślnicze są produktem pozyskanym ze starannie wyselekcjonowanych plantacji, do którego produkcji użyto wyłącznie tradycyjnych metod obróbki. Wszystko to przekłada się na uzyskanie kawy o unikalnym smaku i aromacie, której nie da się pomylić z żadną inną. Jest to prawdziwy specjał dla miłośników małej czarnej. Kawowce muszą rosnąć w konkretnych warunkach i na określonej wysokości. Znaczenie ma nasłonecznienie i temperatura. Wszystko to wpływa na późniejszy smak naparu.
Najlepsze kawy to te pozyskiwane z ziaren drzew rosnących bardzo wysoko, gdzie panuje optymalny poziom wilgotności i warunki termiczne. Kawy rzemieślnicze mają to do siebie, że są uprawiane w sposób naturalny, bez stosowania chemicznych środków zabezpieczających przed szkodnikami i patogenami. Wszystko jest potwierdzone odpowiednimi certyfikatami.
Kawy speciality
Produkcja kaw rzemieślniczych ze względu na duże wymagania i czasochłonność jest mocno ograniczona. Dla koncernów przesyłowych jest to proces zbyt żmudny i mało opłacalny. Nie mają nawet możliwości dotarcia maszynami do wąsko położnych plantacji. Wspomaganie chemią również jest zabronione, przez co plony są dużo mniejsze.
Kawy speciality powstają z ziaren zbieranych ręcznie, starannie wyselekcjonowanych – wszystkie niedojrzałe czy nadpsute owoce są odrzucane. W palarniach rzemieślniczych kawa wypalana jest w różnym stopniu – od jasnego do ciemnego. Wszystko odbywa się powoli, z zastosowaniem odpowiedniej temperatury. Służy to uzyskaniu jak najlepszego smaku i aromatu. W przypadku przemysłowych palarni stosuje się zbyt ciemny stopień wypalania w celu zamaskowania niedoskonałości ziaren i ich słabej jakości. Napar staje się pełen goryczy, wręcz niemożliwe jest poznanie bogatego bukietu smaku – słodkości, kwasowości, nut korzennych, kwiatowych itd. W przypadku kaw speciality można mówić zarówno o esencjonalnym naparze intensywnym w smaku, jak również o tym delikatniejszym i nadal niezwykle aromatycznym.