W 2012 roku Ministerstwo Zdrowia wprowadziło obowiązek oceny stanu odżywienia przy przyjęciu pacjenta do szpitala dla wszystkich oddziałów, poza oddziałem ratownictwa.
Mimo to, ponad 30 procent pacjentów w polskich szpitalach jest niedożywionych, a u większości z nich niedożywienie pogłębia się z czasem. Choć podczas przyjęcia do szpitala, 80 proc. pacjentów zostało ocenionych jako niedożywionych, nie otrzymali oni należnej interwencji żywieniowej podczas leczenia. Co więcej, około 11% chorych rozwija objawy niedożywienia w trakcie pobytu w szpitalu. Tak wynika z badań przeprowadzonych w marcu 2018 roku przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Opisany problem to tzw. zjawisko niedożywienia szpitalnego, które doprowadza do większej liczby powikłań, znaczącego przedłużenia pobytu w szpitalu i wyższych kosztów leczenia.
Jak informował nas w ubiegłym roku Kutnowski Szpital Samorządowy, liczba wydawanych posiłków zależy od liczby hospitalizowanych pacjentów - średnio 230 - 290 posiłków dziennie. Posiłki wydawane są w zależności od diety. W przypadku diety cukrzycowej, jest to nawet do 5 posiłków dziennie. Niemniej, zdaniem chorych, rozmiar porcji pozostawia wiele do życzenia.
By poprawić sytuację pacjentów i niedożywienia w szpitalach, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, rozpoczyna działania w ramach programu Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez Żywienie.
Inicjatywa wprowadzi certyfikację szpitali, które stosują w swoich placówkach prawidłowe procedury podczas żywienia chorych. Ma to zachęcić dyrektorów, lekarzy, pielęgniarki, farmaceutów i dietetyków, by podnosili jakość żywienia. Rada Ekspertów będzie certyfikować różne aspekty, takie jak ocena stanu żywienia, sposób edukacji pacjentów, czy etapy żywienia.
– Powszechnie wiadomo, że wszystkim pacjentom doskwiera szpitalne jedzenie. My wiemy, że jakość jedzenia specjalistycznego powinna być poprawiona. – mówi dr Kinga Szczepanek, członek Rady Ekspertów.
Wdrożenie Dobrych Praktyk Żywienia Klinicznego wiąże się z szeregiem korzyści również dla samego szpitala. Po pierwsze żywienie kliniczne jest refundowane, a jego prawidłowe raportowanie przynosi szpitalom większe środki z NFZ. Leczenie żywieniowe prowadzi także do mniejszej liczby powikłań, znaczącego skrócenia pobytu w szpitalu, co przynosi placówkom większe oszczędności. Co więcej, zwiększona liczba punków przy akredytacji daje możliwość wykonywania bardziej specjalistycznych procedur i większego kontraktowania z NFZ. Szpital zyskuje również wizerunek jednostki przyjaznej dla pacjenta.
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu zaprasza wszystkie szpitale do bezpłatnej rejestracji do programu Leczenie przez Żywienia na stronie www.leczenieprzezzywienie.org. Zapisy trwają do 29 lutego 2020 roku.