W najmłodszej kategorii wiekowej zwyciężyła praca Patryka Kotarskiego z SP w Kterach. Jego "Babciny pieróg" najbardziej przypadł do gustu jurorom. Nagrody za drugie miejsce otrzymali uczniowie SP nr 6 - Marta Katzerke za "Cepeliny z kapustą" i Michał Michalski za smakowite "Bliny".
– Babciny pieróg, a właściwie kulebiak, to prosta potrawa. To ciasto drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej i ziemniaków, bardzo smaczne. Do tej pory przygotowujemy ją na święta. Robią je mama z babcią, przepis przechodzi na kolejne pokolenia – opowiada Patryk Kotarski.
Wśród gimnazjalistów zwyciężyła Katarzyna Jaroszewska z Gimnazjum nr 1 w Kutnie za "Soljankę". Wyróżnienie w kategorii szkół ponadgimnazjalnych otrzymała Agnieszka Bielicka z ZSZ nr 2 w Kutnie za "Kugiel ziemniaczany".
Uroczyste wręczenie nagród i degustacja potraw odbyły się w piątek w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Kutnie. Organizatorem konkursu jest Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej.