reklama

Gotują i pieką po kutnowsku

Opublikowano:
Autor:

Gotują i pieką po kutnowsku - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WydarzeniaJuż po raz piąty uczniowie szkół z całego powiatu kutnowskiego wzięli udział w konkursie na potrawę regionalną Ziemi Kutnowskiej. W tym roku konkurs dotyczył potraw mniejszości narodowych z Kutna i okolic, które z czasem przyswoili sobie rodowici mieszkańcy. Do organizatorów wpłynęło łącznie 59 prac, z czego aż 49 ze szkół podstawowych.Zobacz relację filmową!

W najmłodszej kategorii wiekowej zwyciężyła praca Patryka Kotarskiego z SP w Kterach. Jego "Babciny pieróg" najbardziej przypadł do gustu jurorom. Nagrody za drugie miejsce otrzymali uczniowie SP nr 6 - Marta Katzerke za "Cepeliny z kapustą" i Michał Michalski za smakowite "Bliny".

– Babciny pieróg, a właściwie kulebiak, to prosta potrawa. To ciasto drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej i ziemniaków, bardzo smaczne. Do tej pory przygotowujemy ją na święta. Robią je mama z babcią, przepis przechodzi na kolejne pokolenia – opowiada Patryk Kotarski.

Wśród gimnazjalistów zwyciężyła Katarzyna Jaroszewska z Gimnazjum nr 1 w Kutnie za "Soljankę". Wyróżnienie w kategorii szkół ponadgimnazjalnych otrzymała Agnieszka Bielicka z ZSZ nr 2 w Kutnie za "Kugiel ziemniaczany".

Uroczyste wręczenie nagród i degustacja potraw odbyły się w piątek w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Kutnie. Organizatorem konkursu jest Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE