W tegorocznej edycji konkursu, jury nagrodziło KGW z osiem województw. Finałowe danie reprezentujące łódzkie to gicz na kapuście z szagówkami stworzona na bazie lokalnych składników pochodzących od okolicznych przetwórców czy rolników. Zgłaszające je Koło w Chorkach (powiat łęczycki, gmina Grabów) zrzesza ponad 30 członkiń z trzech pokoleń – zarówno dwudziesto-, jak i osiemdziesięciolatki znajdą tu dla siebie przestrzeń.
- Polska tradycja kulinarna jest niezwykle bogata, co odzwierciedlały tegoroczne zgłoszenia. Różnorodność dań, ich historia i sposób prezentacji przez Koła były naprawdę imponujące. To, co dla mnie było najważniejsze przy ocenie to możliwość dotarcia z tym daniem do szerokiego grona odbiorców w Polsce, i nie tylko. Tradycja kulinarna regionów jest tak wspaniała, że powinniśmy się nią chwalić!” – informuje ekspert kulinarny Łukasz Konik, przewodniczący jury.
Jury konkursowe oceniało nie tylko warstwę kulinarną i estetyczną dań, ale również zaangażowanie w działania na rzecz lokalnej społeczności. Koła Gospodyń Wiejskich, jako nieodłączny element krajobrazu polskiej wsi, od zawsze integrowały okoliczne środowiska. Tak jest również teraz, co można było zaobserwować w licznych aktywnościach zgłoszonych KGW na rzecz promowania lokalnej kultury, kształtowania nawyków żywieniowych czy łączenia pokoleń.
- Obok kunsztu przygotowywania dań regionalnych, Koła Gospodyń Wiejskich mogą poszczycić się licznymi aktywnościami integrującymi lokalną społeczność wokół kultury i dziedzictwa wsi. Warto wspomnień, że w kultywowaniu tradycji kulinarnej ważna jest także rola lokalnych producentów, których produkty są wysokiej jakości, a rodzaj ich wytwarzania jest ściśle związany z miejscem i tradycyjnym sposobem produkcji. Dzięki takim inicjatywom wzmacniane są więzi lokalnych społeczności, poczucie przynależności do regionu i dumy z dziedzictwa swojej „Małej Ojczyzny” – uzupełnia Elżbieta Osińska-Kassa, Pełnomocnik Dyrektora w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Nowością tegorocznej edycji były wspólne zgłoszenia Kół Gospodyń Wiejskich z lokalnymi producentami, którzy w ramach programu mają możliwość bezpośredniej sprzedaży w sklepach Carrefour. Obecnie na półkach tej sieci klienci znajdą już blisko 350 małych i średnich przedsiębiorców oferujących tradycyjną i regionalną żywność.
- Już od ponad dwóch lat oferujemy specjalne warunki współpracy dla małych lokalnych rolników i producentów żywności. Bazujemy na modelu fairtrade, prostej umowie i rozliczeniach oraz bezpośrednich dostawach z gwarancją odbioru. Dzięki takiemu podejściu, co dziesiąty partner handlowy Carrefour w Polsce to lokalny dostawca. W sumie na półkach ponad 200 sklepów w Polsce oferujemy ponad 5,5 tysiąca lokalnych wyrobów” – podsumowuje Piotr Lubiewa-Wieleżyński, dyrektor działu rozwoju formatów i konceptów handlowych w Carrefour Polska.
„Smakujemy Lokalnie” to program Carrefour Polska, którego celem jest promocja polskiej tradycji kulinarnej oraz aktywizacja kobiet z obszarów wiejskich. Marka od lat wspiera polskie rolnictwo i przetwórstwo, budując relacje pomiędzy konsumentami, a dostawcami pochodzącymi z najbliższej okolicy danego sklepu. Zachęca Polaków do sięgania po smaczne produkty charakterystyczne dla polskiej kuchni, z kolei małym i średnim firmom przetwórczym oferuje wiele możliwości sprzedaży bezpośredniej w swoich sklepach.
Zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich:
Wyględne Dziewczyny Plus - Sójka mazowiecka z Wyględ - mazowieckie
Koło Gospodyń Wiejskich Dębnowolanki w Dębnowoli - Dzik w ziołach po Dębnowolsku - mazowieckie
KGW Magnolia w Pokaniewie - Marcinek - podlaskie
Koło Gospodyń We Włostowie - Burocorz - świętokrzyskie
Koło Gospodyń Wiejskich "Grabanowskie Pokolenia na Obcasach" - Pierogi z gęsiną i suszonymi śliwkami podane na chmurze musu rabarbarowego - lubelskie
Koło Gospodyń Wiejskich w Łosińcu - Polewka z białym serem oraz pyrami - wielkopolskie
Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie Ruskowianki - Nadbużański Zawijaniec (pierekaczewnik) - mazowieckie
Koło Gospodyń Wiejskich w Chorkach - Gicz na kapuście z szagówkami - łódzkie
Koło Gospodyń Wiejskich Sielanka w Spytkowie - Mazurski sękacz - warmińsko-mazurskie
Koło Gospodyń Wiejskich Ostrowo - Konfitura z truskawek kaszubskich - pomorskie
Wyróżnienia:
ALLE BABKI Pazibroda świętokrzyskie
Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczance - Zupa krem z pokrzywy z pieckami raszkowskimi - wielkopolskie
KGW Cisowianki w Cisach - Kura na czarno z fuśką i pieczony buraczek z kozim serek - pomorskie
Koło Gospodyń Wiejskich Mierzeniec - Wyluzowana kaczka w buraczkach - mazowieckie
Koło Gospodyń Wiejskich w Cieślinie Cieślinianki - Gołąbki w sosie żurkowym - kujawsko-pomorskie
Koło Gospodyń Wiejskich w Ołowniku - Buderski lin w śmietanie - warmińsko-mazurskie
Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich - Dzikie Hajduckie Wariacje - opolskie
Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie - Królas duszony w bulionie warzywnym - wielkopolskie
Koło Gospodyń Wiejskich w Nasiłowie - Zawijoki janowickie - lubelskie
"Gosposie Mszana Górna" - Baranina po zagórzańsku - małopolskie
Info: nadesłane, samkuemylokalnie.pl
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.