reklama

Kawy z całego świata

Opublikowano:
Autor:

Kawy z całego świata - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WydarzeniaKenia, Kostaryka, Meksyk, Gwatemala, Kolumbia, Peru - co łączy te kraje? Kawa, którą samodzielnie pali i przyrządza kutnianin Grzegorz Stryczyński.Grzegorz Stryczyński (właściciel Croccantino), choć prywatnie nie przepada za kawą, to wie o niej prawie wszystko. Fascynuje go proces jej przygotowywania. Do Kutna sprowadza ziarna zielonej kawy niemalże z całego świata - Kenii, Kostaryki, Meksyku, Gwatemali, Kolumbii czy Peru.- W czasie palenia zielone ziarna kawy stają się brązowe i uzyskują swój charakterystyczny smak i aromat - wyjaśnia. - Kawa przez około 12-15 minut musi być poddawana temperaturze około 200-210 stopni Celsjusza. Aby uniknąć całkowitego spalenia, ziarna muszą być szybko schłodzone.

Z różnych gatunków kawy pan Grzegorz tworzy specjalne mieszanki. Jak na razie sporządził ich około dwudziestu. Tuż przed zaparzeniem mieli ją, taka bowiem najlepiej smakuje.

- Kawa nie traci swoich wartości przez 33 minuty tuż po zmieleniu - dodaje.

Grzegorz Stryczyński podkreśla, że dobrze przygotowana kawa nie powinna wpływać negatywnie na nasz organizm. - Należy pamiętać, że kawy nie można zalewać wrzątkiem, tylko wodą o temperaturze 85 stopni Celsjusza - mówi. - Poza tym jedna filiżanka kawy winna być sporządzona z 9 gramów zmielonego specyfiku.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE