reklama

Komponowanie słodkiego poczęstunku

Opublikowano:
Autor:

Komponowanie słodkiego poczęstunku - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wydarzenia

Na przyjęciach najlepiej sprawdzają się znane i lubiane wypieki - sernik, jabłecznik, ciasto ze śmietaną i owocami. Komponując słodkie menu warto wziąć pod uwagę co najmniej 4 rodzaje ciasta. Wybierając smaki dobrze zwrócić uwagę również na wykończenie ciasta i jego kolor. Obok sernika pięknie prezentuje się galaretka z czerwonymi owocami lub porzeczkową śmietaną. Efektu dopełni ciasto o ciemnym wykończeniu, na przykład posypane ciemną czekoladą. Tegorocznym hitem oferowanym przez naszą Cukiernie jest fantastyczny stelaż specjalnie pod słodki stół. Jego kształt przypomina morskie fale, jest podświetlany różnymi kolorami i dodatkowo wyposażony w lustra, które powiększają ilość ustawionych na nim ciast. Dzięki temu stelaż ze słodkościami będzie kolorowy, a każdy gość znajdzie na nim coś dla siebie. Poza tym będzie nie lada atrakcją dla weselnych gości.

Bankietówki to nie wszystko

Nasza Cukiernia oferuje również piękne dekoracje z owoców, które są doskonałym uzupełnieniem słodkiego stołu. Piękna, różnokolorowa i wysoka palma z owoców, z której zwisają banany sprawi, że goście weselni robiąc sobie przy niej zdjęcia będą mieli wrażenie że wesele odbywa się w ciepłych krajach. To nie wszystko! Ubieramy truskawki w mundurki z czekolady, pięknie wykrawamy różne kształty z kiwi, ananasa czy mango finezyjnie układając je na paterach.

Ciasta i desery – ile zamówić

Najważniejszą decyzją przy zamówieniu ciasta na wesele jest jego ilość. Dużo zależy od umiłowania gości do słodyczy, ale z doświadczenia wiemy, że 2 do 3 porcji na osobę (poza tortem) w zupełności wystarcza (pomimo częstych wątpliwości Par Młodych). Jeżeli Para planuje poprawiny - radzimy zamówienie 3 porcji na osobę. 2 lub 3 porcje nie oznaczają konieczności ograniczenia się do 2 czy 3 smaków ciasta. Po przeliczeniu liczby porcji, jakie potrzebujemy, możemy je podzielić pomiędzy kilka rodzajów ciasta. Zwykle rekomendujemy wybór 4 do 6 rodzajów ciasta. Komponowanie słodkiego poczęstunku:

Przykład:

70 gości x 2,5 porcji = 175 porcji

175 porcji : 4 rodzaje ciasta = ok 44 porcji z każdego ciasta = 2 paski każdego ciasta (pół blachy)

W przypadku wyboru galanterii cukierniczej, przyjmuje się, że jeden wyrób odpowiada 0,5 porcji tradycyjnego ciasta. Warto wziąć pod uwagę, że produkty te prezentują się najlepiej, kiedy są ustawione na stole grupami, z czego każda powinna liczyć co najmniej 12 szt. (większe produkty, np. desery), do 24 szt. (mniejsze produkty, np. pchełki). Proces przeliczania liczby gości na ilość ciasta może wydawać się skomplikowany, ale zapewniamy, że nie ma się czym martwić! Dokonując zamówienia Pary Młode mogą liczyć na profesjonalne wsparcie ze strony naszych sprzedawców, którzy pomagali przy planowaniu poczęstunku na niejedno wesele.

Jak duży powinien być tort?

Wielkość tortu zależy od liczby gości weselnych, ale nie tylko. Przyjmuje się, że goście zjedzą po jednym kawałku tortu. Jeżeli tort zostanie podany tuż po obiedzie - można liczyć, że każdy go skosztuje. Zaserwowany tradycyjnie około północy, kiedy goście są już w dobrych humorach, cieszy się zwykle mniejszą popularnością i nie wszyscy goście decydują się na konsumpcję. W takim wypadku można zamówić nieco mniejszy tort. Planując poprawiny można pokusić się o zamówienie tortu wielkości odpowiadającej 1,5 porcji na osobę, z myślą o podaniu go na drugi dzień świętowania. Dla Par, których przyjęcie nie będzie duże, a które marzą o kilkupiętrowym torcie mamy rozwiązanie - najniższe piętro tortu może być atrapą.

Smaki tortów

Tortu weselnego kosztuje większość, jeżeli nie wszyscy goście. Z tego powodu warto zadbać o to, by każdy znalazł w nim coś dla siebie. Każde piętro weselnego tortu może mieć inny smak. Warto skorzystać z tej możliwości i zamówić tort o zróżnicowanych smakach. Na przyjęciach weselnych najlepiej sprawdzają się klasyczne smaki - czekoladowy, orzechowy lub cytrynowy. W gorące dni dobrym wyborem będzie również lekki tort królewski. Na chłodniejsze miesiące polecamy tort czekoladowy lub orzechowy. Wykończenie tortu, zwłaszcza to z masy cukrowej, sprawia, że jego wnętrze jest niewidoczne. Pod białą dekoracją może kryć się nawet tort czekoladowy lub porzeczkowa delicja. Jedynym ograniczeniem w wyborze jest skład tortu - te, których receptura oparta jest na puszystej śmietanie nie mogą być wykończone masą cukrową. Nawet cienko rozwałkowana jest cięższa od śmietany i tort wykończony w ten sposób osiada. Dlatego do tortów z wykończeniem z masy cukrowej polecamy lekkie wypełnienia kremowe.

Zamówienia i transport

Zamówienia na torty, ciasta i galanterię weselną przyjmujemy wyłącznie w siedzibie firmy, po uiszczeniu zadatku. Najistotniejszym elementem zamówienia jest wybór wzoru tortu oraz liczby pięter - to pozwala nam na zarezerwowanie odpowiedniego stelaża. Im wcześniej dokona się rezerwacji, tym lepiej. Z naszego doświadczenia wynika. że rezerwacji stelaża powinno się dokonać z minimum 3-miesięcznym wyprzedzeniem. Smak tortu, jego dekorację, ilość i smaki ciasta lub galanterii cukierniczej można doprecyzować po potwierdzeniu liczby gości weselnych, maksymalnie na 2 tygodnie przed przyjęciem weselnym. Zamówienia weselne dostarczamy bez dodatkowych opłat na terenie miast, w których znajdują się sklepy Cukierni. Poza granicami tych miast doliczamy koszt transportu 1,50 zł/km liczone w dwie strony (z i do miasta). Wraz z zamówieniem pobieramy kaucję za stelaż od tortu. Aby uzyskać jej zwrot, należy zwrócić stelaż do wtorku następującego po przyjęciu, do sklepu w którym zostało dokonane zamówienie.

Profesjonalni doradcy zapraszają do zamówień:


Jakub Ozdowski
kuba@ozdowski-cukiernia.pl
605 360 761


Dominik Ozdowski
dominik@ozdowski-cukiernia.pl
603 806 944

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo