Tematem przewodnim konkursu była kultura Chin i zwyczaje związane z kulinariami tego kraju. Zmagania kucharskie rozpoczęto od testu teoretycznego, który był najważniejszą częścią konkursu. Po ukończeniu sprawdzianu rozpoczął się kulminacyjny moment, czyli gotowanie, które poprowadziła Donna Delik. Uczniowie wykonali trzy potrawy: Kurczaka Kung Po, smażony ryż, oraz smażone warzywa.
– To co będzie miało znaczenie w efekcie końcowym to głównie smak – mówi Donna Delik. – Duże znaczenie ma też jak potrawa będzie się prezentowała. Wizualnie czy będzie zachęcała do konsumpcji – dodaje.
Po kilku godzinach zmagań wyłoniono zwycięzce, którym została Karolina Popadiuch, uczennica kutnowskiego ZSZ nr 2 , zwyciężczyni w teście na możliwych 50 punktów otrzymała 45. Kolejne miejsca zajęli Martyna Workowska z RCKU w Łowiczu - 43 punkty i na trzecim miejscu znaleźli się Mariusz Stasiak z Kutna, oraz Karolina Zielińska z Łowicza. Oboje otrzymali te samą liczbę punktów 38.
Organizatorkami konkursy były Ewa Żydowo i Joanna Andrzejewska, nauczycielki z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 im. A. Troczewskiego w Kutnie.
– Poziom konkursu był bardzo wysoki – mówi Ewa Żydowo, jedna z organizatorek zmagań.
– Zwycięzcy otrzymali cenne nagrody książkowe, a pozostali dyplomy. Prowadzący warsztaty kulinarne otrzymali dyplomy honorowe, oraz tytuł Przyjaciela Szkoły – dodaje.
Konkurs zakończono wystawną degustacją przygotowanych potraw, oraz wyrobów cukierniczych przygotowanych przez Tadeusza Ozdowskiego.