Restauracja w Pałacu Saskim w Kutnie
W Kutnie w trakcie długiego weekendu majowego bardzo wiele się działo. Jedno z wydarzeń odbywało się w pachnącej nowością nowej perełce Miasta Róż.
W Pałacu Saskim została otwarta nowa restauracja, cukiernia i kawiarnia CukroVia. Przed wydarzeniem zapowiadano, że będzie to cudowne miejsce.
- Jestem bardzo szczęśliwa, bardzo dumna, że mogę ją tworzyć w takim miejscu. Jest to dla mnie ogromny zaszczyt – komentowała w mediach społecznościowych Edyta Galus, która będzie prowadzić lokal w Pałacu Saskim.
Zapowiadano, że w naszym mieście powstaje coś fantastycznego, a inaugurację tego miejsca przewidziano na Majówkę.
Najpierw 2 maja były serwowane dania z grilla. Dzień później restauracja została oficjalnie uroczyście otwarta.
- Wierzę, że będzie to cudowne miejsce, które będzie tworzone z miłością do ludzi i do jedzenia. Jestem dumna, zaszczycona i pełna radości – mówiła kilka dni przed otwarciem Edyta Galus.
czytaj także: Zarządzanie Kryzysowe ostrzega Kutno! Alert obowiązuje aż do końca roku. Kogo dotyczy?
W trakcie inauguracji lokalu nie zabrakło różnych atrakcji, śpiewów i innych kulturalnych akcentów.
Wiele atrakcji w trakcie otwarcia
Najpierw miał miejsce występ aktorów Teatru Amatorskiego im. Aleksandra Fredry. Później powitano wyjątkowego gościa tego wydarzenia, czyli Mikołaja Reya, potomka słynnego polskiego poety, oraz uczestnika popularnego programu kulinarnego.
- Udział w pierwszej edycji programu telewizyjnego MasterChef okazał się przełomowy dla Mikołaja. Będąc jednym z finalistów pozyskał sympatię widzów i stał się rozpoznawalny. Wkrótce potem rozpoczął cykl reportaży kulinarnych dla programu Dzień Dobry TVN, gdzie podróżując po całej Polsce tworzy kolejne emisje. W międzyczasie pojawiał się w takich programach jak: Projekt Lady, Hipnoza czy inne – czytamy na jego stronie internetowej.
Jest także współautorem kilku publikacji. Otwarciu nowego miejsca na gastronomicznej mapie Kutna towarzyszył też bardzo klimatyczny koncert.
W trakcie otwarcia lokalu odbyła się również prezentacja herbaty Kutn-Eros. Jej nazwę wybrali sami mieszkańcy Kutna.
Edyta Galus mówiła, że ta herbata ma bardzo dobrze wpływać na nasz nastrój dzięki swojemu składowi w którym znajdziemy m.in imbir i cynamon.
- Ogłosiliśmy konkurs na nazwę tej herbaty. Padały różne przemiłe i fajne nazwy, ale publiczność zdecydowała, że będzie to Kutn-Eros – mówiła Edyta Galus.
Przybyli na wydarzenie mogli skosztować tej herbaty w trakcie poczęstunku, który zorganizowano po części oficjalnej.
- To dla mnie ogromnie ważne, ponieważ połączyliśmy tutaj sztukę, kulturę i muzykę z gastronomią. To miejsce w którym się znajdujemy tego wymaga. Wszystkie lokale, które dotychczas otwierałam, nie były otwierane w tak uroczysty i dostojny sposób. Po prostu otwierałam drzwi, piekliśmy ciasta, przygotowaliśmy lokal, w drugim lokalu na Kościuszki ugotowaliśmy i po prostu otworzyliśmy drzwi. Wszyscy nasi kochani goście po prostu przyszli. To jest trzecie miejsce i dla mnie wyjątkowe. Jest w naszym wyjątkowym Pałacu Saskim w Kutnie. Uważam, że to nasza perła, którą możemy się wszyscy poszczyć, a ja mogę tu prowadzić gastronomię. Jest to dla mnie wielki zaszczyt – mówiła Edyta Galus.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.